Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Botkyrkadialogen Tumba

Botkyrkadialogen i Tumba 2020 var den första av kommunens medborgardialoger sedan pandemins utbrott. Vi lärde oss att hålla dialoger digitalt och Tumbaborna lämnade i 63 olika förslag på förbättringar av området. Några av förslagen som blivit verklighet är ett nytt utegym, rengöring av konstverket Tidskällan och tre uppskattade parkteaterföreställningar.

Fyra clowner i färgglada kläder och röda näsor står tillsammans med blond kvinna på en gräsmatta och med en skärmvägg i bakgrunden som det står På scen i Botkyrka på.

Clownerna och synpunktsinlämnaren och Tumbabon Hannele tillsammans efter en mycket uppskattad föreställning i augusti 2021.

Lyckad dialog trots pandemi

Den första Botkyrkadialogen för stadsdelen Tumba hölls under senhösten 2020. Pandemin härjade och kommunen tog fram ett digitalt verktyg för dialoger. Tumbaborna blev de första att delta i digital dialog. Metoden godkändes av både medborgare och politiker.

Tumbabon Hannele, som saknade kulturlivet innan pandemin, passade på att lämna ett önskemål till Botkyrkadialogen om parkteater i Tumba. Det skulle vara något som alla skulle kunna uppskatta och det skulle vara gratis för publiken. Dialogkommissionen sa ja till förslaget och Botkyrka Riksteaterförening fick i uppdrag att arrangera tre föreställningar tillsammans med fria teaterföreningen Dotterbolaget. 

Under sommaren 2021 sjönk pandemin tillfälligt undan och det kunde hållas tre föreställningar utomhus. Parken framför Tumba gymnasium blev då spelplats för magiska tricks och clowner som busade med publiken. Alla - clowner - arrangörer och publiken verkade lika lyckliga över den efterlängtade skrattfesten.

Fullutrustat utegym i Sven Tumbas park

Dialogkommissionen antog också önskemålet om ett nytt utegym i Sven Tumbas park. Synpunktsinlämnaren lyfte parken som en bra plats som kan uppmuntra till fysisk aktivitet och spontanidrott. Det ligger dessutom i direkt anslutning till fotbollsplanen och Tumba gymnasium. Gymet står nu färdigt och är fullutrustat för träning av hela kroppen. Det har trygghetsbelysning, förklarande skyltar med förslag på övningar samt QR-koder för instruerande videos.

Tunabon Emad Mohammed är en frekvent besökare av gymet.
- Jag är här ungefär varannan dag. Jag springer i området och så stannar jag till här och gymmar en stund och sen springer jag vidare. Det här är ett riktigt bra utegym. Jag har sagt till min familj att de behöver inga dyra gymkort, det här är minst lika bra som ett inomhusgym och dessutom får man frisk luft.

Emad gillar att man kan ladda ner en app och scanna QR-koder på skyltarna för att ladda upp träningsinstruktioner i telefonen.

Utegymet i Sven Tumbas park. Solen skiner och en man i träningskläder lyfter en tyngd.

Emad Mohammed stannar alltid till och kör ett pass på nya utegymmet i Sven Tumbas park när han är ute och joggar.

Rejäl upprustning av gångstråk

I området Tuna arrangerades ett dialogmöte på mötesplattformen Zoom. Tunabor, tjänstepersoner och politiker diskuterade tänkbara förbättringar av Tuna.

Reultatet blev en rejäl upprustning av gångvägen i Tuna på sträckan Nedergårdsvägen, Samaritvägen. Tunaborna var väldigt överens om vilka förbättringar de helst vill se:

  • förstärkt underlag av gångvägen
  • belysning
  • tre bänkar för vila av trötta ben
  • tre papperskorgar smyckade med färgglada motiv
  • biodepå, och så kallat insektshotell
  • en yta med vilda blommor och bärbuskar

Många av er hade också synpunkter kring Tuna torg. Eftersom den marken ägs av en privat aktör kan kommunen inte åtgärda något på platsen men det planeras för bostäder. Kika gärna in här för mer information om det; https://www.botkyrka.se/stadsplanering-och-trafik/botkyrka-vaxer/tumba/pagaende-planer-och-program/tuna-torg

Tidskällan ren igen

Konstverket Tidskällan som sedan 2007 står placerat mellan Dalvägen och Storvretsvägen har blivit rengjort och beslysningen har setts över och lagats. Tidskällan stod från början i gamla Tumba centrum. Konstnären heter Stefan Thorén.

Nu fortsätter vi på dialog.botkyrka.se

Är du nyfiken på hur det gick med de övriga inlämnade synpunkterna och vad Tumbaborna tyckte och diskuterade med varandra om, gå in på dialog.botkyrka.se

Relaterade sidor

Senast uppdaterad:

Relaterade sidor

Senast uppdaterad: