Öppna mobilmenyn

Vattenmätare

Vattenmätaren visar hur mycket vatten du använder i fastigheten. Du ansvarar själv för att läsa av din vattenmätare regelbundet.

De vanligaste vattenmätarna är de som finns i villor.
Villamätarna byts ut var 10:e år. Större vattenmätare finns i flerfamiljsbostäder och industrier och byts ut var 5:e år. Det är viktigt att tänka på är att vattenmätaren alltid ska vara placerad så att den är lätt att komma åt.

Kommunens ansvar

Det är kommunens uppgift att installera, flytta, byta ut och sköta servicen av din vattenmätare. Botkyrka Kommun ansvarar endast för vattenmätaren.

Ditt ansvar

Som fastighetsägare ansvarar du för kranar och ventiler och reparerar dem vid behov. När du flyttar ska du skicka in en blankett där du fyllt i ställningen på vattenmätaren. Blanketten ska vara underskriven av både dig och den nya ägaren som gemensamt ska godkänna mätarställningen.

E-tjänst för avläsning, flyttanmälan och fakturaändring

För att logga in behöver du din servicekod som finns på din faktura. Bilden nedan visar var på fakturan du hittar din servicekod. Du behöver inte ha bank-ID eller e-legitimation för att använda tjänsten.

Du kan använda vår e-tjänst för att:

  • registrera vattenmätaravläsning
  • anmäla fakturaadressändring
  • anmäla ägarbyte/flytt

Om du har problem med e-tjänsten kan du maila till va@botkyrka.se

Fjärravläsningsbar vattenmätare

Du som har en ny digital vattenmätare som är fjärravläsningsbar installerad behöver inte läsa av den manuellt. Kommunen tar själva in avläsningarna varje kvartal. Därför får du inte längre något avläsningskort.

För att se det avlästa värdet kan du gå in på e-tjänsten för avläsning och flyttning.

Ny vattenmätare

Ny vattenmätare

Mekaniska vattenmätare

Har du fortfarande kvar den mekaniska vattenmätaren får du avläsningskort som vanligt och du läser av den som tidigare. Du som fastighetsägare ska läsa av din vattenmätare minst en gång om året och lämna in informationen till VA-avdelningen. Du kan göra detta via e-tjänsten eller genom att skicka in det avläsningskort som följer med påminnelsen du får varje år.

När det är dags för ordinarie byte av din vattenmätare kommer du att få en ny fjärravläsningsbar modell installerad.

Äldre vattenmätare

Äldre vattenmätare

Senast uppdaterad: 12 mars 2020

Hitta på sidan