Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Fritidshem

Efter skolan och på loven kan ditt barn gå på fritidshem. Det är frivilligt och ett komplement till skolan där barnen kan leka och delta i olika pedagogiska fritidsaktiviteter. Ofta känner barnen igen pedagogerna från skolan.

Ditt barn är välkommet före och efter skolan fram till den termin han eller hon fyller tio år. När ditt barn har fyllt tio år finns platsen kvar fram till nästa termins start. På många fritidshem får barnen även hjälp med läxor.

Avgift och tider

Ditt barn kan gå på fritidshem under den tid du som förälder arbetar eller studerar. Även om du är föräldraledig för yngre barn eller aktivt söker arbete är ditt barn välkommet fyra timmar per dag.

Botkyrka kommun erbjuder heltid på fritidshem för alla barn, vilket motsvarar 35 timmar i veckan. Utbildningsförvaltningen bedömer att de dagar när eleverna går i skola och därefter är på fritidshem i fyra timmar blir en heldag.

Alla kommunala skolor har fritidshem som har öppet mellan kl. 6.30–18.30. En del friskolor erbjuder också fritidshem. Vissa förskolor erbjuder vid behov omsorg på obekväm arbetstid. Det tar även emot äldre barn som normalt går på fritidshem.

Avgiften för fritidshem tas ut för hela året (tolv månader) och beror på din inkomst och hur många av dina barn som har skol- eller barnomsorg. Det finns dock en maxgräns för hur mycket det kostar per familj.

Läs mer om avgifter till fritidshem

Läs mer om avgiftskontroll

Läs mer om omsorg på obekväm arbetstid

Ansök eller säg upp

För att söka eller säga upp plats på fritidshem, både kommunala och fristående inom kommunen, loggar du in på kommunens e-tjänst.

Det är enklast att logga in med e-legitimation men du kan även använda användarnamn och lösenord. Inloggningsuppgifter ansöker du om genom e-tjänsten eller på ett medborgarkontor.

Uppsägningstiden är en månad och familjen betalar avgift under den tiden.

Barn mellan 10–15 år

Barn mellan tio och tolv år är välkomna till öppen fritidsverksamhet från skolans slut fram till kl. 18. Det innebär att de inte behöver vara anmälda och det kostar ingenting.

Botkyrkas fritidsklubbar

För barn och ungdomar mellan 12–15 år finns 9 fritidsgårdar i Botkyrka som riktar sig till olika åldrar.

Botkyrkas fritidsgårdar

Senast uppdaterad:

Utbildningsförvaltningen

Utbildningsförvaltningen ansvarar för förskola, fritidshem, grundskola, anpassad grundskola, gymnasium och anpassat gymnasium.

Utbildningsförvaltningen

Senast uppdaterad: