Stäng meddelande

Snacka tobak med ditt barn

Att prata om tobak tidigt, sätta tydliga gränser och förklara varför – gör stor skillnad för vad ditt barn väljer att göra när de blir äldre. Men det är inte lätt att veta vad man ska säga och hur.
Här har du fakta och tips inför tobakssamtalet.

Tobaksfria barn

Vi i Botkyrka vill att barn och unga ska växa upp i en tobaksfri miljö och fortsätta att vara tobaksfria vuxna. Forskningen visar att du som förälder kan göra stor skillnad – genom att sätta tydliga gränser och inte tillåta tobak – även om du själv använder tobak.

Stå för det du tycker är okej eller inte, och förklara varför – det har betydelse för de val ditt barn gör i livet.

Ditt nej gör skillnad.

9 av 10 som röker började röka innan de hade fyllt 18 år.

Därför är det viktigt att prata om tobak så tidigt som möjligt både hemma och i skolan.

Forskning visar att färre barn börjar röka eller snusa om föräldrarna inte tillåter tobak – även om föräldrarna själva använder tobak. Ditt nej gör skillnad!

Läs mer om hur du kan samtala om tobak med ditt barn i tobaksfoldern: Tobaksfria barn – är det möjligt? Det är en folder för dig som förälder.

Den kan du läsa online - eller skriva ut och ha med i samtalet.

Tobaksbruket minskar men nya produkter utvecklas ständigt

Relativt nytt till Sverige är vattenpipan och e-cigaretten och med ett oroväckande stigande antal ungdomar som provar. Det som är viktigt att komma ihåg är att oavsett om produkten innehåller tobak eller inte – är det alltid skadligt att dra in rök i lungorna. För barn och unga med utvecklande kroppar och hjärnor är det dessutom mer skadligt.

Läs mer om Vattenpipan och e-ciggareten – hitta informationsblad i länkarna nedan.

Att röka vattenpipa eller e-cigarett kan vara en första gränsöverskridande handling för unga. Båda formerna ger ett mer ”behagligare” sätt att röka än vanliga cigaretten. Tyvärr innebär detta att barn och unga endast lättare lär sig att dra ner rök i lungorna.

Tror du att ditt barn har börjat röka?

Läs mer i handboken Röker ditt barn? om de olika stadierna som leder fram till ett beroende och vad du som förälder kan göra för att hjälpa ditt barn att sluta.

Du får även svar på de vanligaste frågorna:

  • ​Hjälper det med förbud?
  • Jag röker ju själv, då kan jag väl inte säga något?
  • Hur är det med snus, hur farligt och beroendeframkallande är det?​

​Söker du själv stöd till att sluta röka eller snusa?

Sluta röka linjen banner, telefon nummer 020-84 00 00

Vare sig du är storrökare, feströkare, snusare eller redan har slutat kan du ringa eller bli uppringd av Sluta-Röka-Linjen. Tjänsten är gratis och ger dig individuellt anpassat råd och stöd från utbildade tobaksavvänjare.

Kika in på Sluta-Röka-linjens hemsida bland länkarna till höger, eller på hemsidan: Sluta-Röka-linjenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där du också kan ladda ner vårdguidens mobil-app som hjälper dig bli Rökfri.​

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 november 2018
Barn & utbildning