Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Därför är det viktigt att rösta i EU-valet i juni

Den 6–9 juni 2024 går miljontals européer till valurnorna för att rösta i EU valet och tillsammans forma den europeiska demokratins framtid. Ta din möjlighet att göra din röst hörd kring frågor som är viktiga för dig och var med och påverka hur den Europeiska unionens framtid ska se ut.

Att rösta i EU valet kan kännas avlägset. Kanske känns det även oklart hur din röst kan påverka din vardag här i Sverige. Men det finns flera viktiga anledningar till att använda din röst i EU-valet. Valet handlar om att välja vilka du vill ska representera dina intressen i EU. Så här förklarar Europaparlamentet själva* varför det är viktigt att rösta i EU-valet:

Använd din röst för att vara med och förändra världen du lever i

Det kan vara lätt att glömma hur många människor som påverkas av hur det går i EU-valet. Europaparlamentet stiftar lagar som påverkar oss alla: de största länderna och de minsta byarna, den mäktiga koncernen och den ensamma egenföretagaren, det globala och det lokala. EU:s lagar handlar om det som angår människor – miljö, trygghet, invandring, socialpolitik, konsumenträttigheter, ekonomi, rättsstaten och mycket mer. I dag har varje viktig nationell fråga också en europeisk infallsvinkel. Din röst avgör vilka ledamöter av Europaparlamentet som ska företräda dig när nya lagar blir till, den påverkar valet av Europeiska kommissionen. Det är beslut som formar din och många andras vardag.

Använd din röst för att tackla de globala utmaningarna runtomkring oss

I en alltmer komplex, instabil och sammankopplad värld arbetar Europeiska unionen med globala utmaningar som inget EU-land klarar av på egen hand. Att tackla de många utmaningar vi står inför är ingen smal sak – att rösta är ditt sätt att påverka hur det ska gå till.

Använd din röst för att stå upp för demokratin

Demokratin får vi aldrig ta för given. Demokratin är vår kollektiva seger – men också¨vårt kollektiva ansvar där vi alla har en roll. Demokratin utgår från folket. Det är hos oss det börjar när vi lägger vår röst i EU-valet, och valen vi gör där påverkar våra liv. Deltar vi inte kan vi inte forma vår framtid. Den europeiska parlamentariska demokratin förlorar sin styrka, dess värden förlorar sin mening. Ju fler som röstar, desto starkare blir vår demokrati.

 

*Formuleringarna ovan är hämtade från Europaparlamentets hemsida den 8 november 2023

 

På Europaparlamentets hemsida kan du ta del av mer information och beskrivande filmer om varför du ska ta chansen att säga din mening och rösta i EU-valet.

Senast uppdaterad:

En person står i ett röstbås och lägger en valsedel i ett kuvert.

Vill du veta mer om varför det är viktigt att göra sin röst hörd och rösta i EU-valet?

I så fall kan du ta del av Europaparlamentets hemsida där det finns mer information och beskrivande filmer.

Har du frågor om EU-valet? Välkommen att höra av dig till oss!

Välkommen att höra av dig till Botkyrka kommuns medborgarcenter med dina frågor.

Telefon: 08 530 610 00
E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

Du kan chatta med oss på kontorstid. Du hittar chatten på startsidan (här på botkyrka.se).

Du kan också ta del av vanliga frågor & svar här.

 

Senast uppdaterad: