Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn
  • Eldningsförbud i Stockholms län

    Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Stockholms län från och med den 11 maj 2023. Förbudet gäller tills vidare. Mer information.

Måltider i skola och förskola

Förskolebarn tar för sig mat

I Botkyrka serveras ca 18 000 luncher varje vardag på våra förskolor och skolor. Vi har en gemensam meny men enheter kan välja att servera andra maträtter utifrån huvudingrediensen exempelvis fisk, fågel eller färs. Från och med vårterminen 2022 erbjuder alla grundskolor även gratis frukost till eleverna.

Vad som serveras kan du se på Skolmaten.se.

Matsedeln speglar Botkyrkas kulturella mångfald och har tagits fram enligt kommunens kostpolicy för att säkerhetsställa att alla barn och elever ska få mat som både är näringsriktig och god. Till måltiden serveras ekologisk mjölk eller vatten. Botkyrka ansöker om och tar emot mjölkstöd från Jordbruksverket.

Inom måltiderna arbetar vi för att öka andelen ekologiska livsmedel, minska klimatpåverkan från livsmedelsinköpen och minska matsvinnet.

Ditt barn kan få specialkost eller anpassad måltid av medicinska, etiska eller religiösa skäl. Prata med personalen på förskolan eller skolan.

Frukost på skolan

För att orka med skolan är det viktigt att äta frukost. Från och med vårterminen 2022 kan eleverna på de kommunala grundskolorna äta gratis frukost på skolan. Frukosten serveras i skolrestaurangen innan lektionerna börjar.

Kostpolicy

Några riktlinjer vi strävar att efterleva är att:

  • Maten ska tillagas så nära inpå serveringstillfället som möjligt.
  • Vi ska successivt öka andelen ekologiska och rättvisemärkta livsmedel ur såväl miljö- som etiska aspekter.
  • Måltidsmiljön ska präglas av ett bra bemötande och god service så att alla matgäster trivs och tycker det är trevligt att äta.
  • Lunchen i grundskolan ska bestå av två huvudrätter per dag, varav en vegetarisk. Till lunchen i skolan serveras även grönsaksbuffé, bröd, smörgåsfett, lättmjölk alternativt mellanmjölk och vatten.
  • Vi ska undvika söta produkter som kräm, saft, nyponsoppa och chokladdryck. Godis, snacks och läsk ska inte serveras till förskolebarn eller grundskoleelever.

Har du några tips, idéer eller andra synpunkter på hur måltiderna kan bli bättre? Tveka då inte att höra av dig till oss, be om att få prata med kommunens koststrateg.

Relaterade sidor

Senast uppdaterad:

Matsedeln som app

Appen Skolmaten går att ladda ner kostnadsfritt för iPhone eller androidtelefoner. Alla kommunala grundskolor och gymnasieskolor i Botkyrka kommun har valt att ansluta sig.

Även många fristående förskolor och skolor är anslutna till Skolmaten. Hittar du inte din förskola och skola i listan, kontakta verksamheten direkt.

EU-flaggan

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Relaterade sidor

Senast uppdaterad: