Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Ninos: ”Ta vaccinet för dina nära och kära

14 mars 2022

Stöd, omsorg och familj

Ninos Cansu i inomhusmiljö.

Ninos Cansu, 19 år från Hallunda.

Ninos Cansu från Hallunda tvekade aldrig när han blev erbjuden sin första vaccindos. Som ungdomskoordinator i en ideell förening möter han många engagerade ungdomar i Botkyrka och hoppas kunna inspirera fler till att vaccinera sig mot covid-19.

– Jag tog första och andra dosen så fort jag kunde och väntar nu på att få ta den tredje. Det är viktigt för mig därför att jag tycker att man är lite självisk om man inte tar vaccinet. Även om jag själv kanske inte drabbas så hårt av att bli sjuk så finns det andra som gör det. Jag uppmuntrar alla att ta vaccinet eftersom det stärker samhället och tar man vaccinet så minskar risken för att smitta andra.

Vad vill du säga till de som tvekar?

– Till dig som tvekar, ta det inte för din egen skull. Ta det för dina nära och kära, ta det för Sverige, ta det för världen. Om vi samarbetar kan pandemin ta slut snabbare. Till de som tycker att vaccinet är för nytt vill jag säga att vi istället ska vara stolta över att en lösning togs fram så snabbt! Och nu har vi bevis på att människor inte blir lika sjuka när de tagit vaccinet.

Jag uppmuntrar alla att ta vaccinet eftersom det stärker samhället och tar man vaccinet så minskar risken för att smitta andra.

Sen vill jag också säga att man inte ska lyssna på allt, det finns så mycket propaganda som sprids. Lyssna på personer med konkreta fakta, sånt som är vetenskapligt bevisat. Vänd dig till 1177 och Folkhälsomyndigheten där den senaste informationen alltid finns.

Hur har pandemin varit för dig som person?

– Jag har tyvärr släktingar som har gått bort i covid. Jag också drabbats socialt som många andra unga. Även skolarbetet drabbades. Men jag hade ändå en positiv attityd genom allting och hoppas att andra också kan se positivt på vaccinet i framtiden. Kortsiktigt tror jag att viruset dämpas, men jag oroar mig för att det kommer tillbaka sen. Då vill man vara säker på att ha ett effektivt skydd.

Andra har även läst