För rektorer och huvudmän
Här har vi samlat information för rektorer och huvudmän på skolor med elever från Botkyrka kommun.
SL-kort
Botkyrka betalar ut ersättning för SL-kort per automatik för elever som finns registrerade i UEDB och folkbokförda i Botkyrka kommun. Ersättning ges från och med den termin eleven börjar i gymnasieskola till och med vårterminen det år eleven fyller 20 år.
Utbetalningen sker en gång per termin via UEDB, den 10:e november samt den 10:e april. Ni behöver därför inte skicka listor till om vilka elever som har fått SL-kort.
Ersättning för SL-kort betalas ut till samtliga elever som går i gymnasieskola i Stockholms län om följande villkor är uppfyllda:
- Eleven är folkbokförd i Botkyrka kommun.
- Avståndet mellan hemmet och skolan är längre än sex kilometer.
- Eleven studerar på heltid.
- Eleven får inte ha inackorderingstillägg.
Modersmål
Underlag med personnummer på elever som läser modersmål skickas terminsvis till asa.wirstrom@botkyrka.se eller som meddelande i UEDB.
Det är skolans ansvar att fastställa om eleven har rätt till modersmålsundervisning enligt aktuell lagstiftning.
Det är skolans ansvar att fastställa om eleven har rätt till modersmålsundervisning enligt aktuell lagstiftning.
Skolverkets information om elevers rätt till modersmålsundervisning.
NIU
Antagningen till Nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) är inte riksrekryterande.
För att kunna bli förstahandsantagen på en NIU-utbildning utanför Stockholms län, krävs det att aktuell NIU inte finns i samverkansområdet, alternativt att eleven först har sökt men inte kommit in på aktuell NIU i samverkansområdet. Botkyrka kommun har samverkan med hela Stockholms län och Håbo kommun för de nationella gymnasieprogrammen.
För nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) kan Botkyrka kommun teckna avtal med annan kommun utanför samverkansområdet efter att eleven blivit antagen till den idrottsliga delen av utbildningen i den kommunen och uppfyller ovan krav för att antas i första hand. Meddela utbildnings@botkyrka.se terminsvis om elever som går NIU.
Betydande ogiltig frånvaro och studieavbrott
När en elev börjar eller slutar vid en gymnasieskola med en annan huvudman än hemkommunen, ska huvudmannen snarast registrera avbrottet i Ungdoms - och elevdatabasen (UEDB) och även meddela detta till hemkommunen enligt Skollagen 15 kap 15 §.
Skicka blankett för anmälan av studieavbrott till Botkyrka kommuns kommunala aktivitetsansvar (KAA) e-post kaa@botkyrka.se
Om en elev som inte fyllt 20 år utan giltigt skäl är frånvarande i betydande utsträckning ska det också rapporteras till hemkommunen. Denna skyldighet påverkar inte huvudmannens ansvar för att ge stöd eller särskilt stöd till elever. Lag (2014:1002).
Skicka blankett för anmälan om frånvaro till utbildning@botkyrka.se.
Eleversättningar
Gymnasieskolor ska registrera in sina Botkyrkaelever i Storsthlms länsgemensamma ungdoms- och elevdatabas, UEDB. Kontakta Storsthlm för att skapa ett inloggningskonto.
Från och med 2024 har länets kommuner, Håbo kommun och Stockholms läns landsting tecknat ett nytt primärt samverkansavtal. Avtalet omfattar all gymnasieutbildning, inklusive lärlingsutbildningar och mindre undervisningsgrupper med specialpedagogisk verksamhet (SPVgrupper samt profil hörselanpassning), på nationella program samt introduktionsprogrammen programinriktat val och yrkesintroduktion som är utformade för en grupp elever. Det finns en gemensam prislista samt en modell för resursfördelning.
Botkyrka kommun har inte samverkan kring individuellt alternativ (IMA), yrkesintroduktion (IMY) utformat för enskild och språkintroduktion (IMS). För att Botkyrka kommun ska ersätta för elev på dessa utbildningar krävs överenskommelse innan elev tas emot. Kontakta utredare på utbildning@botkyrka.se.
IB-programmet
Botkyrka kommun ersätter friskolor enligt riksprislistan för NA-programmet. De kommuner som själva anordnar IB gäller den egna prislistan. Vid frågor kontakta utbildning@botkyrka.se.
Programinriktat val (IMV)
Programinriktat val syftar till att elever ska få en utbildning som är inrikta mot ett visst nationellt program och ska så snart som möjligt kunna antas till det nationella programmet. Det nationella program som utbildningen är inriktad mot kan vara både ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program. Ersättning för den del av utbildningen som avser det stöd som eleven behöver för att uppnå behörighet för det nationella programmet, ska lämnas under högst ett år (Skollag 2010: 17 kap 24 §)
Vid frågor kontakta utbildning@botkyrka.se.
Ersättning för ej folkbokförda elever
Innan en ungdom med oklar folkbokföring tas emot, ska gymnasieskolan kontakta hemkommun för godkännande. Kontakta utbildning@botkyrka.se
För att fastställa att en elev har rätt till utbildning behöver kommunen en kopia på ett giltigt LMA-kort eller annat intyg som styrker ungdomens rätt till utbildning. Kommunen behöver också uppgift om bostadsadress för att avgöra vilken kommun som är ansvarig. Det ska vara samma adress som lämnats till Migrationsverket/Skatteverket.
Ej folkbokförda elever som har fyllt 18 år har rätt att slutföra gymnasiet om utbildningen påbörjades innan eleven fyllde 18 år. Eleven har inte rätt att påbörja en ny utbildning efter att eleven fyllt 18 år, till exempel ett nationellt gymnasieprogram.
Förlängda studier
Ansökan om förlängda studier skickas till hemkommun senast 1 maj det år eleven går årskurs 3 om skolan har för avsikt att ansöka om förlängd studietid (årskurs 4). Särskilda regler gäller för anpassad gymnasieskola samt nationell idrottsutbildning (NIU).
Blankett för ansökan om ersätting för förlängda studier Pdf, 59.5 kB.
Riktlinjer för ersättning vid förlängd studietid Pdf, 178.2 kB.
Vid frågor kontakta utbildning@botkyrka.se
Ansökan skickas till:
Botkyrka kommun
Utbildningsförvaltningen
147 85 Tumba
Ansökan om tilläggsbelopp
Tilläggsbelopp för barn och elev i behov av extraordinära stödinsatser – E-tjänst
Alla skolor har enligt skollagen en skyldighet att ge särskilt stöd åt barn och elever.
Resurser för detta är inkluderat i grundbeloppet. Fristående förskolor, grundskolor och gymnasieskolor kan söka ekonomiskt bidrag (tilläggsbelopp) för barn och elever i omfattande behov av särskilt stöd och för extraordinära stödinsatser. Även gymnasieskolor i annan kommuns regi kan söka tilläggsbelopp/verksamhetsstöd.
Tilläggsbelopp/verksamhetsstöd går att söka för elever i:
- gymnasieskolans nationella program (16 kap. 54 §)
- gymnasieskolans introduktionsprogram programinriktat val (17 kap. 36 §)
- anpassade gymnasieskolans nationella program (19 kap. 47 §).
- Tilläggsbeloppet ska vara direkt kopplat till ett enskilt barn eller elev.
- Tilläggsbeloppet ska ha samband med barnets eller elevens särskilda behov och förutsättningar.
För mer information om vad extraordinära stödinsatser innebär se:
Senast uppdaterad:
Kul att vi kunde vara till din hjälp. Skriv gärna några rader till oss och berätta vad du tyckte var bra.
Vad kan bli bättre på den här sidan? Lämna gärna ett förslag. Du kan göra det anonymt men vill du ha svar behöver du ange din e-postadress.