Missbruk och beroende
Om du använder alkohol, droger eller spel på ett sätt som påverkar ditt liv negativt, kan du få stöd och behandling av oss på socialtjänsten.
Om beroende
Beroende är en sjukdom som medför olika svårigheter och konsekvenser.
Ligger du i riskzonen? Testa dig genom att utgå från kriterierna nedan.
Ett beroende innebär att minst tre av följande sex kriterier har förekommit under en 12-månadersperiod.
- Stark önskan eller tvång att ta substansen.
- Försämrad kapacitet att kontrollera intaget.
- Fortsatt konsumtion trots skadliga effekter.
- Prioritering av drogen framför andra aktiviteter eller förpliktelser.
- Ökad tolerans.
- Fysiska abstinenssymtom.
Testa om du har ett riskbruk för alkohol
- Vi är olika känsliga för att utveckla beroende. Ett riskbruk och missbruk kan utvecklas till ett beroende och påverka ditt liv och personer i din omgivning negativt.
- Du kan testa om du är i riskzonen för alkoholberoende på www.alkoholprofilen.se/. Där kan du också få tips och råd som kan vara bra att tänka på.
Rådgivning och stöd
Om du vill ha stöd eller rådgivning är du välkommen att kontakta oss på Öppenvården på telefon 0727- 03 79 90, måndag- torsdag kl. 9-15, fredag kl. 9-14. Du kan också lämna meddelande eller skicka SMS så ringer vi upp dig.
Vi kan erbjuda upp till fem samtal om du vill träffa oss för att prata om det du upplever som problematiskt vad gäller alkohol, droger eller spel om pengar. De här samtalen journalförs inte och du har möjlighet att vara anonym. Oftast kan du få en tid inom en vecka och besöken är avgiftsfria. Om du behöver fler samtal kan du göra en ansökan, och vi kan hjälpa dig med det.
Är du under 18 år är du välkommen att ringa till MiniMaria på telefon 08-530 622 96.
Träffpunkt
Du kan träffa Öppenvårdens personal i Tumba centrum på måndagar kl: 13.30-17.00. Vi svarar gärna på dina frågor och berättar om vilket stöd vi erbjuder. Vi bjuder på kaffe!
Behandling i öppenvård
Olika personer behöver olika form av stöd och behandling. Tillsammans med dig hjälps vi åt att hitta den behandlingsform som passar dig bäst. Behandling i öppenvård är en så kallad biståndsbedömd insats och du ansöker genom att kontakta kommunens Mottag vuxen på telefon 072 - 573 07 20. Det finns också en möjlighet att ansöka via kommunens e-tjänst.
I vår öppenvård har vi behandlare som jobbar med:
- Individuella behandlingssamtal baserat på motiverande samtal (MI) och KBT (kognitiv beteendeterapi). Samtalen syftar till att stärka din egen motivation, vilja till förändring och bryta negativa beteende- och tankemönster
- CRA (Community Reinforcement Approach) - en KBT baserad behandlingsmetod som syftar till att förstärka faktorer i din omgivning som främjar drogfrihet medan faktorer som främjar droganvändning minskas.
- Tolvstegsbehandling - en självhjälpsbehandling som bygger på AA:s och NA:s tolvstegsprogram och riktar sig till dig som vill ta tag i din beroendeproblematik.
- Återfallsprevention - en metod som syftar till att förebygga återfall i olika typer av risksituationer.
- Spelbehandling - en manualbaserad behandling gällande spel om pengar med inslag av återfallsprevention.
Spelberoende
Söker du stöd eller hjälp för spel om pengar kan du ringa eller skicka SMS till öppenvårdens rådgivningstelefon på 0727- 03 79 90, måndag- torsdag kl. 9-15, fredag kl. 9-14. Du kan också lämna ett meddelande så ringer vi upp dig. Det går även bra att kontakta socialtjänstens Mottag vuxen på telefon 072- 573 07 20.
Du kan också hitta information på stodlinjen.se och spelberoende.se
Om du är anhörig
Som anhörig till en person med beroendeproblematik kan du både vara ett stöd och själv behöva stöd. Vi har anhörigstöd både individuellt och i grupp, i gruppstödet använder vi oss av metoden CRAFT (Community Reinforcement Approach and Family Training).
Kontakta oss genom att ringa eller skicka SMS till öppenvårdens rådgivningstelefon på 0727- 03 79 90, måndag- torsdag kl. 9-15, fredag kl. 9-14. Du kan också lämna ett meddelande så ringer vi upp dig.
För anhöriga till personer med kriminell livsstil
Vi erbjuder samtalsstöd, upp till fem samtal, till dig som är anhörig till en person med kriminell livsstil. Samtalen är avgiftsfria, anonyma och journalförs inte.
Ring eller skicka SMS till vår rådgivningstelefon 0727- 03 79 90 för att få veta mer.
Orosanmälan
Du kan höra av dig till socialtjänsten om du är orolig för någon annan, det kallas för att göra en orosanmälan. Du kan göra en orosanmälan via e-tjänsten nedan eller genom att kontakta socialtjänstens Mottag vuxen på telefon 072- 573 07 20.
Om du vill vara anonym, är det viktigt att du inte uppger ditt namn eller några andra personuppgifter.
Kontakta Socialtjänsten
Senast uppdaterad:
Kul att vi kunde vara till din hjälp. Skriv gärna några rader till oss och berätta vad du tyckte var bra.
Vad kan bli bättre på den här sidan? Lämna gärna ett förslag. Du kan göra det anonymt men vill du ha svar behöver du ange din e-postadress.