Missbruk och beroende
Om du använder alkohol, droger eller spel på ett sätt som påverkar ditt liv negativt, kan du få stöd och behandling av oss på socialtjänsten. Du som vill lämna en kriminell livsstil kan också få stöd.
Om beroende
Beroende är en sjukdom som medför fysiska, mentala och biologiska symtom som kan diagnostiseras och leder till allvarliga svårigheter. Beroende har biologiska, genetiska, psykologiska och sociala orsaker. Förebyggande behandling hjälper bra, precis som vid andra sjukdomar.
Att vara beroendet är att fysiskt, mentalt och socialt lida av sitt missbruk och att inte kunna avstå. Behandling behöver därför inriktas mot minskat fysiskt, mentalt och socialt lidande och stöd till avhållsamhet.
Testa om du har ett riskbruk
Vi är olika känsliga för att utveckla beroende. Ett riskbruk och missbruk kan utvecklas till ett beroende och påverka ditt liv och personer i din omgivning.
- Du kan testa om du är i riskzonen på alkoholprofilen.se. Du får också tips och råd som kan vara bra att tänka på.
- Du kan kontakta oss för att få svar på dina frågor om alkohol, droger, tabletter och spel.
Rådgivning och stöd
För råd, stöd eller frågor är du välkommen att ringa eller skicka SMS till vår rådgivningstelefon på 0727- 03 79 90. Den är bemannad vardagar klockan 9-10 och 13-14. Hit kan du också ringa för att komma i kontakt med vår öppenvård.
Om du är under 21 år ska du kontakta miniMaria på telefon 08-530 622 96.
Behandling
Olika personer behöver olika form av hjälp och behandling. Tillsammans med dig hjälps vi åt att hitta den behandlingsform som passar dig bäst. Vi har behandlare som jobbar med:
- Motiverande samtal, MI
- Community Reinforcement Approach,
- CRA Behandling
- Behandlingsgrupp
- Spelbehandling
- Träfflokal
Medicinsk hjälp
Medicinsk hjälp söker du på landstingets beroendemottagning.
Spelberoende
Söker du stöd eller hjälp för spelberoende kan du ringa eller skicka SMS till vår rådgivningstelefon på 0727- 03 79 90. Det går även bra att kontakta socialtjänsten på 0725-73 07 20.
Mer information hittar du på spelberoende.se
Om du är anhörig
Det kan vara svårt för den som är drabbad att själv se att hen är på väg in i ett beroende. Som närstående och anhörig kan du både vara ett stöd och själv behöva stöd. Kontakta oss, så kan vi ge dig råd och stöd.
Vi finns till för dig som har ett riskbruk, missbruk eller har fastnat i ett beroende. Om du behöver söka stöd ska du kontakta socialtjänstens Mottag vuxen. Kontaktuppgifter finner du nedan.
Orosanmälan
Du kan även höra av dig till oss om du är orolig för någon annan. Det kallas för att göra en orosanmälan. Du kan göra en orosanmälan via e-tjänsten nedan. Du kan också ta kontakt med socialtjänstens Mottag vuxen eller ringa vår beroende- och rådgivningstelefon.
Om du vill vara anonym, är det viktigt att du inte uppger ditt namn eller några andra personuppgifter.
Vi tar emot de uppgifter du ger oss och försöker komma i kontakt med den du är orolig för, så att vi kan göra en bedömning och erbjuda stöd.
Kontakta Socialtjänsten
Relaterade sidor
Senast uppdaterad:
Kul att vi kunde vara till din hjälp. Skriv gärna några rader till oss och berätta vad du tyckte var bra.
Vad kan bli bättre på den här sidan? Lämna gärna ett förslag. Du kan göra det anonymt men vill du ha svar behöver du ange din e-postadress.