Kontakt

Öppna desktopmenyn

Din krisberedskap

Hur förberedd du själv är påverkar hur Sverige kan klara en kris eller krig? Ju fler som kan klara sig själva en tid, desto bättre kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva, exempelvis äldre eller sjuka personer. På så sätt är du är en del av Sveriges och Botkyrkas krisberedskap.

En radioapparat som står på en fönsterbänk.
En megafon som sitter på en takantenn. I bakgrunden syns ett samhälle med byggnader, park och vägar.

Viktig information vid kris

Vid kris är det väldigt viktigt att du vet vilken information du kan lita på. Här hittar vilka kanaler svenska myndigheter använder för att nå dig när krisen slår till.

En kvinna som sitter på huk framför en jättstor vattendunk. Hon fyller en flaska och ler.

Testa din krisberedskap!

Här har vi samlat övningar och en webbutbildning för dig som vill stärka din krisberedskap.

Ett köksskåp fylld med förnödenheter och konserver.

Beredskapsveckan

Årets beredskapsvecka handlar om att sätta igång med sin beredskap. Temat på årets beredskapsvecka är "Sätt igång!"

Var förberedd

Vi har alla ett personligt ansvar för att skydda vårt eget liv, vår egendom och vår säkerhet. Det gäller även vid en samhällskris. Här hittar du tips och råd på vad du bör ha i hemmet om en längre kris eller samhällsstörning skulle förekomma.

Tänk tanken vad du skulle göra om det en dag inte finns dricksvatten i kranen och mat att handla i butikerna, om elementen slutar fungera mitt i vintern eller om du inte kan se på TV eller ladda din mobiltelefon.
För att klara krisen ska du tillgodose behovet av fyra saker:

  1. Vatten
    Ha alltid flaskor eller dunkar hemma så att du kan lagra vatten om det slutar komma ur kranen. Frys gärna in vatten – det fungerar både som kylklamp och som reservvatten. Förbered dig även på att hantera toalettbesök utan vatten genom att se filmen om krisberedskap gällande vatten
  2. Mat
    Fundera på varors hållbarhet. Kräver de en kyl eller frys? Håller de i rumstemperatur? Måste de tillagas? Film om krisberedskap gällande mat
  3. Värme
    Har du filtar och varma kläder så att det räcker? Film om krisberedskap gällande värme
  4. Kommunikation och information
    En batteridriven radio och extra batterier gör att du kan få information om vad som händer. Film om krisberedskap gällande kommunikation

Mer om krisberedskap

Fyll i uppgifter och ta fram din personliga checklista för vad du bör ha hemma för att klara dig om krisen kommer!

Gå till checklistan

Rädd eller beredd?

Om risker och säkerhet för dig som privatperson

Viktiga telefonnummer

113 13 är ett informationsnummer som drivs av SOS Alarm där du kan få svar på frågor vid en kris. 112 är ett nummer för akuta nödlägen som du aldrig ska ringa för att söka information. 1177 är enbart till för sjukvårdsupplysning.

Lilla krisinfo

Det är inte bara vuxna som tjänar på att ha lite krisberedskap. Här hittar du tips till barn om hur de håller koll i kris.

Senast uppdaterad:

Broschyren Om krisen eller kriget kommer

En broschyr med texten "Om krisen eller kriget kommer". På broschyren finns illustrationer av en kvinnlig militär med automatvapen.

I november 2024 får alla hushåll i Sverige hem broschyren "Om krisen eller kriget kommer" i brevlådan. Den handlar om hur vi tillsammans kan stärka Sveriges motståndskraft mot olika kriser, och om i värsta fall, kriget skulle komma.

Det är myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som har gjort broschyren på uppdrag av regeringen. När du får broschyren, läs den, spara den och följ råden. Du kan också ladda ned den som PDF nedan.

Broschyren finns i en version med lättläst svenska, inläst på svenska och engelska, i punktskrift, på teckenspråk och översatt till 11 språk på MSB:s webbplats.

Var hittar jag broschyren?

Mellan den 18 till 29 november skickas en tryckt version av broschyren ut till alla hushåll. Redan nu finns en digital version av broschyren (svenska) på msb.se. Den är tillgänglighetsanpassad och går att få uppläst. Från den 18 november kommer den också att finnas i övriga versioner på msb.se.

Jag bor på ett äldreboende, får jag en egen broschyr?

Nej, tyvärr. Kollektivboenden, så som äldreboenden och anpassade boenden, räknas som en utdelningsadress av distributörerna. Det innebär att endast ett exemplar av broschyren delas ut till dessa adresser. Önskar du ett eget exemplar går det att beställa på msb.se från 18 november.

Varför ger MSB ut en ny broschyr?

Läget i världen har kraftigt försämrats sedan broschyren från 2018 skickades ut. Krig pågår i vår omvärld, extremväder blir allt vanligare. Cyberattacker och vilseledande information används redan nu för att skada och påverka oss. Sverige har även gått med i försvarsalliansen Nato. Mot den bakgrunden fick MSB regeringsuppdraget att ta fram en ny version av broschyren.

Kommer det bli krig i Sverige nu?

Nej, det finns inget omedelbart krigshot mot Sverige. Däremot har det generella säkerhetsläget försämrats över tid och sedan den förra broschyren från 2018 skickades ut.

Kommer jag att få den till min digitala brevlåda?

Ja, broschyren kommer att skickas ut till digitala brevlådor under vecka 49-50. Det är ändå viktigt att spara den tryckta versionen som skickas ut till alla hushåll, eftersom informationen då finns tillgänglig även om mobilnätet ligger nere.

Vad är nytt?

Den har större fokus på beredskapen för krig, men tar också upp fler områden än den förra broschyren. Exempelvis får du råd om hur du ska agera vid höjd beredskap och vid ett militärt angrepp. Den beskriver även vad du bör ta med vid utrymning och hur oro kan hanteras.

Är broschyren tillgänglighetsanpassad?

Ja, samtliga digitala versioner som publiceras på msb.se följer ”Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service”. Det innebär bland annat att du kan få texten uppläst i uppläsningsverktyg, samt att informationen presenteras med goda färgkontraster och att det finns beskrivande text till bilderna. Broschyren är mer lättläst genom valet av typsnitt, storlek och radavstånd.

På vilka språk och andra versioner kommer den att finnas?

Från den 18 november finns den som digitala versioner på msb.se på svenska, lätt svenska, engelska, arabiska, persiska/farsi, ukrainska, polska, somaliska, finska, meänkieli, romska arli, nordsamiska och sydsamiska. Den kommer samtidigt att finns inläst på svenska och engelska, på svenskt teckenspråk, i punktskrift och som en kort film som är textad på olika språk.

Vad gör jag om jag inte får broschyren?

Utskicket pågår 18-29 november. Har du inte fått broschyren därefter så kan du kontakta distributören CityMail eller Postnord som sköter utdelningen till följande postnummer:

CityMail:

100 00 – 199 99 Storstockholm
200 00 – 269 99 Södra Sverige
400 00 – 449 99 Västra Sverige
620 00 – 624 99 Gotland
630 00 – 649 99 Mälardalen
700 00 – 711 99 Mälardalen
713 00 – 713 99 Mälardalen
715 00 – 741 99 Mälardalen
743 00 – 746 99 Mälardalen
749 00 – 769 99 Mälardalen

Postnord:

Övriga postnummer

Går det att beställa fler broschyrer?

Ja, du kommer att kunna beställa fler broschyrer på msb.se utan kostnad. Förutom på svenska går den även att beställa på engelska från den 18 november. Övriga språk kommer att finnas digitalt på msb.se. Privatpersoner kommer kunna beställa max 5 exemplar av broschyren, medan kommuner, regioner och andra organisationer kan beställa max 1 200 exemplar.

Hur engagerar jag mig?

Exempel:

  • Gå med i en frivillig försvarsorganisation som har uppdrag inom totalförsvaret. Lista och mer information från de frivilliga försvarsorganisationerna finns på webbplatsen https://frivilligforsvaret.se/
  • Gå en kurs i första hjälpen och hjärt- och lungräddning (HLR).
  • Bli blodgivare om du har möjlighet.
  • Prata med andra där du bor om hur ni kan stärka er gemensamma beredskap, exempelvis i bostadsrättsföreningen, hyreshuset eller byalaget.

Varför ska jag ha hemberedskap för minst en vecka?

Du är en del av Sveriges beredskap. Med en god hemberedskap bidrar du till att hela samhället bättre klarar en svår påfrestning. Minst en vecka förväntas de flesta av oss klara våra grundläggande behov som mat, vatten och värme, utan samhällets stöd vid en allvarlig händelse. Då kan samhället fokusera på att hjälpa dem som bäst behöver det. Har du en god hemberedskap kan du även hjälpa andra som inte har samma förutsättningar.

Fördjupningar och hänvisningar

Msb.se, råd till privatpersoner

Fördjupningar, filmer, utbildningar och övningar

Msb.se/Nato

FAQ om Nato

Krisinformation.se

Samlad information om kris och krig från svenska myndigheter

Lilla Krisinfo

För barn och unga om kris och krig. De har även information till föräldrar.

Skyddsrum

FAQ om skyddsrum

Skyddsrumskarta

Karta över de 65 000 skyddsrum som finns i Sverige.

Övriga kontakter och hänvisningar

Mer specifika frågor kan hänvisas till aktörer inom det civila beredskapssystemet. Nedan är några exempel på bevakningsansvariga myndigheter och andra aktörer som kan besvara vanliga frågor som kan komma med anledning av broschyren.

Försvarsmakten

Om det militära försvaret av Sverige och allierade.

Pliktverket

Mönstring, grundutbildning och värnplikt.

Strålsäkerhetsmyndigheten

Strålskydd, kärnsäkerhet och nukleär icke-spridning.

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsofrågor, smittskydd och skydd av befolkningen från olika former av hälsohot.

Myndigheten för psykologiskt försvar

Sveriges psykologiska försvar.

Livsmedelsverket

Livsmedel, dricksvatten, mm.

Riksbanken

Kontanter och betalningar.

Frivilliga försvarsorganisationer

Information från frivilliga försvarsorganisationer, inklusive matchningstest

https://frivilligforsvaret.se/

Socialstyrelsen

Hälsa, vård och omsorg, inklusive frågor om mediciner och förbrukningsartiklar.

Jordbruksverket

Allvarliga smittsamma djursjukdomar, förorenat djurfoder och angrepp på växter från så kallade karantän­skadegörare.

Blå Stjärnan

Krisberedskap för djur, inklusive checklistor.

Senast uppdaterad: