Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Så förbereder du dig för en kris

Vad gör du om det inte finns dricksvatten i kranen? Om det inte finns mat att köpa i butiken? Eller om du inte kan ladda din mobiltelefon? Här hittar du tips på hur du kan förbereda dig inför en kris eller samhällsstörning.

Vatten är viktigt

Ha alltid flaskor eller dunkar hemma så att du kan lagra vatten om det slutar komma ur kranen. Frys gärna in vatten – det fungerar både som kylklamp och som reservvatten. Förbered dig även på att hantera toalettbesök utan vatten genom att se filmen om krisberedskap gällande vatten:

Ha mat för minst en vecka

Har du tillräckligt med basvaror och hur länge håller de? Klarar maten att förvaras i rumstemperatur? Fundera på hur du lagar mat under ett längre strömavbrott. Se filmen om krisberedskap gällande mat:

Värme i bostaden

Har du filtar och varma kläder så att det räcker? Sovsäck och värmeljus? Se filmen om krisberedskap gällande värme:

Medicin för en månad

Behöver du eller någon i din familj receptbelagda mediciner regelbundet? Då kan det vara bra att ha så att det räcker för en månad. Läs mer här.

Få viktig information

Om du har en batteridriven radio och extra batterier kan du alltid få information om vad som händer, även om internet och telefonen inte funderar. Se filmen om krisberedskap gällande kommunikation:

Senast uppdaterad:

Har du övat på att leva i kris?

En pappersfolder som ligger på i gräset.

I vår folder hittar du bland annat viktiga checklistor på saker som är bra att ha hemma om krisen skulle slå till.

Öva i sju dagar

Övningsfoldern som MSB har tagit fram i år heter ”Sju dagar” och innehåller flera olika scenarion du kan öva på. Vad gör du om elen går och internet inte fungerar? Eller om du inte kan ringa längre? I foldern finns även en smart checklista som du kan använda dig av.

Lilla kriskollen

Det är inte bara vuxna som tjänar på att ha lite krisberedskap. Här hittar du tips till barn om hur de håller koll i kris.

Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”

Alla hushåll i Sverige fick broschyren "Om krisen eller kriget kommer" hemskickad 2018. Den går fortfarande att beställa, ladda ner eller lyssna på.

Broschyren finns i en version med lättläst svenska, inläst på svenska och engelska, i punktskrift, på teckenspråk och översatt till 14 språk på MSB:s webbplats.

Viktiga telefonnummer

113 13 är ett informationsnummer som drivs av SOS Alarm där du kan få svar på frågor vid en kris.

112 är ett nummer för akuta nödlägen som du aldrig ska ringa för att söka information.

1177 är enbart till för sjukvårdsupplysning.

Senast uppdaterad: