Stöd för vuxna
Genom Botkyrka kommuns anhörigstöd har du möjlighet att får stöd på flera sätt, bland annat genom anhörigträffar där du kan dela erfarenheter med andra i liknande situation.
Det här kan du få hjälp med
-
Anhörigstöd: psykisk ohälsa, missbruk, neuropsykiatriska diagnoser (inte LSS)
Stödet gäller för både barn och vuxna som är anhöriga.
-
Anhörigstöd och avlastning rörande äldre, funktionsnedsättning (inklusive LSS)
Du som vårdar en närstående kan få hjälp från kommunen.
Digitala aktiviteter
-
Digital träffpunkt - Partner mitt i livet
För dig i Stockholms län som har en partner under 65 år med en kognitiv sjukdom.
-
Mindfulness för anhöriga
Varmt välkommen att träna mindfulness! Varje tillfälle har en ledare som guidar i olika mindfulnessövningar, inga förkunskaper krävs.
-
Webbkurs: Att förebygga beteendeproblem
Den här kursen ger dig som är förälder strategier och verktyg för att förebygga beteendeproblem.
-
Autism hos vuxna – en webbkurs för anhöriga
Den här kursen är för dig som är förälder, partner, vuxet barn, vuxet syskon eller annan anhörig till en vuxen person med autism utan intellektuell funktionsnedsättning.
-
Digital utbildning: Trygghet ur stöd (för föräldrar med psykisk ohälsa eller NPF)
Alla vill sina barn det allra bästa och alla föräldrar behöver stöd ibland. Därför har Bräcke diakoni skapat den här webbutbildningen. Den vänder sig till dig som är förälder med psykisk ohälsa eller NPF.
-
Webbkurs om stöd från kommun och Försäkringskassan
Vill du lära dig att skriva ansökningar för stöd från din kommun och Försäkringskassan? Kursen är kostnadsfri.
-
Digital guide för anhöriga till äldre personer med psykisk (o)hälsa
För några år sedan gjorde Nka en kunskapsöversikt inom området och nu presenterar Nka en sammanställning av vad som finns inom området.
-
Digitala grupper via andra aktörer
Här hittar du mer information om digitalt anhörigstöd från andra aktörer.
-
Digital navigationskurs för dig som är förälder
Vi riktar oss till dig som har en hemmaboende ung vuxen i åldern 18–29 år som saknar sysselsättning, arbete eller studier.
-
Digital navigeringskurs för anhöriga till personer med demens/kognitiv sjukdom
Navigeringskursen som är kostnadsfri innehåller föreläsningar och konkreta tips och råd till dig som är anhörig till någon med demenssjukdom.
Fysiska aktiviteter
-
Gruppträffar för anhöriga till personer med kognitiv svikt/demenssjukdom
Är du anhörig till någon som har minnessvårigheter eller en demenssjukdom? Välkommen att träffa andra personer i samma situation som du, för samtal, råd och stöd.
-
Mötesplats Ung anhörig
En träffpunkt för dig med en förälder eller annan närstående med demenssjukdom/kognitiv svikt. Det kostar inget att delta.
-
ACT-kurs för anhöriga till personer med kognitiv sjukdom eller funktionedsättning (LSS)
Vi ses för att tala om och praktisera ACT som står för Acceptance and Comittment Training. ACT är en vetenskapligt baserad metod som givit goda resultat vid stressproblematik. Metodiken bygger på kunskap i kombination med praktik och vi har ett nytt tema varje gång.
-
Habilitering & Hälsas kursprogram hösten 2022
Det här programmet innehåller kurser, grupper och föreläsningar för dig som har en funktionsnedsättning, är anhörig eller närstående.
-
Gruppträffar för anhöriga till personer med funktionsnedsättning (LSS)
Är du anhörig till någon som har ett eller flera funktionshinder och får stöd via LSS? Vill du träffa andra anhöriga som befinner sig i liknande situation?
-
Anhörigdagen
Årets anhörigdag fokuserar på det sociala sammanhangets betydelse och kommer att bestå av föredrag om två av våra kommunala verksamheter.
-
Anhörigträff
Vårens anhörigträff kommer att fokusera på det sociala sammanhangets betydelse för vår psykiska hälsa. Du kommer att få veta mer om ofrivillig ensamhet, påverkan på psykisk hälsa och exempel från forskningen gällande förebyggande insatser och former. Efter föreläsning sitter de som vill ned och delar erfarenheter och tankar om ämnet.
-
Gruppträffar för anhöriga till personer med Lewy Bodys sjukdom
Strukturerade sammankomster med fokus på upplevelser och erfarenheter för dig som är livskamrat/partner.
Återhämtningsguiden
Återhämtningsguiden kan fungera som verktyg för den som är i behov av återhämtning. Det kan vara personer som själva är drabbade av psykisk ohälsa, eller den som står bredvid någon som mår dåligt. Återhämtningsguiden ges ut av Nationell Samverkan Psykisk Hälsa (NSPH) och är skrivet av personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa och bygger på en framtagningsprocess bestående av egenerfarna, anhöriga, forskare med flera.