Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Krisberedskapsveckan

Hur förberedd är du om Sverige skulle hamna i en kris eller ett krig? Ju fler som kan klara sig själva en tid, desto bättre kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva, exempelvis äldre och sjuka personer. På så sätt är du en del av Sveriges och Botkyrkas krisberedskap.

Årets krisberedskapsvecka handlar om att öva på olika krissituationer. Det finns många sätt att öva på, alltifrån att laga mat på stormkök till att besöka ett skyddsrum.

En man står i ett kök och förbereder några ugnsformar med lasagne.

Sarmad fixar mat på bordet även när krisen slår till

För ett storkök i en kommun kan ström- och vattenavbrott få stora konsekvenser. Möt kökschef Sarmad John som genom planering, samverkan och en stor portion flexibilitet står rustad för en rad olika krisscenarion.

En krislåda förberedd med konserver, tändstickor, batterier och annat.

Så förbereder du dig för en kris

Vad gör du om det inte finns dricksvatten i kranen? Om det inte finns mat att köpa i butiken? Eller om du inte kan ladda din mobiltelefon? Här hittar du tips på hur du kan förbereda dig inför en kris eller samhällsstörning.

En kvinna som öppnar dörren till ett skyddsrum.

Häng med in i ett skyddsrum!

De flesta vet att man ska ta sig till närmaste skyddsrum om det skulle bli krig, men det är inte många som har varit i ett. Här kan du se läsa mer om och se hur skyddsrummet på Grindtorpsskolan i Alby fungerar.

Har du övat på att leva i kris?

En pappersfolder som ligger på i gräset.

I vår folder hittar du bland annat viktiga checklistor på saker som är bra att ha hemma om krisen skulle slå till.

Information från svenska myndigheter

Vid en kris är det viktigt att endast agera på information från svenska myndigheter. Tänk på att vara extra källkritisk vid en krissituation eftersom desinformation snabbt kan spridas för att bryta ned samhällets funktionalitet.

Krisinformation.se
App för Krisinformation.se
Sveriges Radio P4 Stockholm
Sveriges Radio
SVT - Sveriges television

Viktiga telefonnummer

113 13 är ett informationsnummer som drivs av SOS Alarm där du kan få svar på frågor vid en kris.

112 är ett nummer för akuta nödlägen som du aldrig ska ringa för att söka information.

1177 är enbart till för sjukvårdsupplysning.

Senast uppdaterad:

Öva i sju dagar

Övningsfoldern som MSB har tagit fram i år heter ”Sju dagar” och innehåller flera olika scenarion du kan öva på. Vad gör du om elen går och internet inte fungerar? Eller om du inte kan ringa längre? I foldern finns även en smart checklista som du kan använda dig av.

Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”

Alla hushåll i Sverige fick broschyren "Om krisen eller kriget kommer" hemskickad 2018. Den går fortfarande att beställa, ladda ner eller lyssna på.

Broschyren finns i en version med lättläst svenska, inläst på svenska och engelska, i punktskrift, på teckenspråk och översatt till 14 språk på MSB:s webbplats.

Lilla kriskollen

Det är inte bara vuxna som tjänar på att ha lite krisberedskap. Här hittar du tips till barn om hur de håller koll i kris.

VMA – viktigt meddelande till allmänheten

Det är bra att känna till varningen ”Viktigt meddelande till allmänheten” (VMA, även kallad Hesa Fredrik) och vad du ska göra när du nås av det. VMA används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. VMA testas regelbundet klocka 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Senast uppdaterad: