Öppna mobilmenyn

Stipendier och Botkyrkas stjärnor

Kultur- och fritidsnämnden i Botkyrka tog vid sammanträdet den 14 maj 2020 beslut om mottagare av Botkyrka kommuns kultur- och idrottstipendier 2020. Varmt och stort grattis till årets pristagare!

Prisceremomin äger vanligtvis rum på den årliga familjefestivalen Vi är Botkyrka i Hågelbyparken i slutet av augusti. Men med anledning av coronaviruset är festivalen inställd och ceremonin för årets deltagare hålls under nästa års festival.

Kultur- och fritidsnämnden utser sju pristagare till Botkyrkas stjärnor 2020

Prissumman är 5 000 kronor per pris. Ibland delar två personer på summan.

Ung idrottare - Colin Törnqvist Watson

Colin Törnqvist Watson spelar som både målvakt och utespelare i IFK Tumba. Hockey är en sport där specialisering sker tidigt men Colin har lyckats att hålla en hög nivå på båda positionerna. Han tränar med klubbens B-juniorer, A-juniorer men även i A-laget som målvakt. Hans lag ligger i A-serien och vann DM under hösten 2019.

Colin har utöver sina prestationer som målvakt och utespelare även utbildat sig till domare och dömer yngre lag. Han "lever" hockey med stor passion för sporten.

Ung idrottare - Tyra Bäckström

Tyra Bäckström tävlar för MX Stockholm och är en av Sveriges bästa cross-tjejer i åldersgruppen 05–07. Hon har vunnit SM 2019 i 85 kubik. Hon har dessutom varit på toppen i Gotland Grand National Enduro Race i sin klass. Tyra gör en helt fantastisk idrottsprestation i en sport som vanligtvis domineras av män. Tyra är en framtidsprofil både i Sverige och i Europa.

Årets lirare - Simon Abdo

Simon Abdo kör bantävlingar med motorcykel och ligger i framkant bland Sverige-eliten i sin årskull. Det finns inget som stoppar honom ifrån att delta i varje tävling vare sig det är svårt ekonomiskt eller om det rör sig om att behöva ge det lilla extra. Simon har dessutom vunnit Motor-GP i sin åldersklass och reser runt i världen för att tävla i sin idrott.

Botkyrkas eldsjäl - Alaa Alsultani

Alaa Alsultani samlar ungdomar och vuxna året om för att spela fotboll utan någon förening bakom sig. Han skapar gemenskap och ser till att deltagarna har en plats att vara på även om de inte har råd och tid att idrotta i en förening.

Botkyrkas ledare - Melissa Besara

Melissa Besara startade dam- och flickfotbollen på IFK Tumba och har varit aktiv som både coach och mentor för tjejerna i laget i över 7 år. Idag finns det flera aktiva dam- och flicklag tack vare Melissas insats. Hon har arbetat med att skapa ett större rum för tjejer inom idrotten i Tumba, och har spenderat oerhört många dagar och kvällar åt att både coacha i idrotten men även hjälpt deltagarna med studierna.

Melissa blev dessutom nominerad till Guldhanden 2019 för sitt arbete inom fotboll, integration och inkludering.

Botkyrkas kreativa föreningsentreprenör - Abdigani Abdi

Abdigani Abdi är känd vid namnet ”Multicoach” med mål att lyfta Botkyrka och vara en bidragande faktor till att Botkyrkaborna blir bättre, friskare och starkare. I rollen som Multicoach hjälper Abdigani personer att uppfylla sina mål och drömmar genom per-sonlig utveckling och personlig träning.

Abdigani har utöver arbetet med som multicoach arrangerat den första triathlon-tävlingen i Botkyrka för ungdomar. Han har varit lagledare för Botkyrkas ungdomar åt Sveriges Olympiska Kommitté. Han har dessutom arrangerat Zumba för kvinnor i Alby och hållit i Boxfitklasser för ungdomar och vuxna i kvarnhagshallen.

Botkyrkas barn- och ungdomskulturpris

Barn- och ungdomskulturpriset på 10 000 kronor delas ut till en person (barn eller vuxen) eller grupp som har gjorts värdefulla, inspirerande eller något utöver det vanliga insatser på kulturområdet som har haft eller ska ha stor betydelse för barn och/eller ungdomar i Botkyrka.

Botkyrka Barn- och ungdomskulturpris 2020 går till Viktor Pihl

Viktor Pihl är musiker och musikstuderande. Viktor har ett genuint intresse för komposition av avancerade klassiska stycken samt jazzarrangemang. Han visar upp stor musikalitet och kreativitet samt är en förebild för andra ungdomar i samma ålder, såväl musikaliskt som socialt då han gärna hjälper andra unga att inse, förstå och utveckla sin egen musikaliska förmåga.

Viktor deltar i ett flertal musikaliska sammansättningar, leder musikgrupper, komponerar och arrangerar musik till sig själv och andra. Viktor har sedan unga år varit elev på Botkyrka kulturskola och går nu på Tumba gymnasiums estetiska program.

Viktor Pihl får Botkyrka kommuns barn- och ungdomskulturpris 2020 för att han på ett inkluderande och generöst sätt sprider musikaliskt engagemang. Viktor visar upp mycket stor musikalitet och är en inspirerande förebild för andra unga.

Botkyrkas idrottsstipendium

Botkyrka idrottsstipendium på 30 000 kronor delas ut till personer eller föreningar som har gjort eller kommer göra värdefulla insatser inom idrotten för Botkyrkas invånare.

Botkyrkas idrottstipendium 2020 går till Tullinge Gymnastikförening

Tullinge Gymnastikförening aktiverar massor med barn och ungdomar - även en del vuxna. I verksamheten erbjuder föreningen något för alla. På senare år har föreningen utökat med grupper för nybörjare i äldre åldrar vilket är unikt. I många sporter är det svårt att komma in som nybörjare i äldre åldrar.

Tullinge Gymnastikförening har en stark gemenskap där de äldre ungdomarna leder och peppar de yngre. Eldsjälen och ordförande, Annika Frisk, är alltid med och ordnar och organiserar så att gymnasterna får träningstider, chans att tävla och leder grupper där det behövs.

Botkyrkas kulturstipendium

Botkyrka kulturstipendium på 30 000 kronor går till en person eller grupp som har gjort eller kommer göra värdefulla insatser inom kultur för kommunens invånare. Prispengarna kan även användas som ett arbets- eller projektstipendium för pågående eller planerat arbete.

Botkyrkas Kulturstipendium 2020 går till Mats Blomberg

Mats Blomberg är sedan flera decennier en mycket välkänd och uppskattad kulturpersonlighet i Botkyrka. Han är och har varit aktiv som revyartist, regissör, manusförfattare, arrangör, programvärd och konferencier. Mats har genom styrelsearbetet i teaterklubben Repliken verkat för att teaterproduktioner såsom barnteater, musikaler, revyer, sagovandringar och sommarteater blivit verklighet, till glädje för en stor publik. Tusentals Botkyrkabor har uppskattat hans humoristiska sida och minns nog särskilt figuren ”Gunnar” som varit ett stående inslag genom årens många revyer.

Mats Blomberg får Botkyrka kommuns kulturstipendium 2020 för att han med stort kunnande och brinnande engagemang under lång tid främjat och lyft scenkonsten i Botkyrka. Mats har förmågan att beröra, han sprider glädje, värme, humor och allvar i allt han gör.

Senast uppdaterad: 13 oktober 2020

Kontakt

Samordnare
Susanna Freund Widman

E-post
kultfri@botkyrka.se

Telefon (via medborgarcenter)
08-530 610 00

Senast uppdaterad: 13 oktober 2020