Stäng meddelande

Miljöer

I Botkyrka finns varierade miljöer från järnåldern fram till idag - långt ifrån lagom men nära Stockholm.

badplats

Foto: Botkyrka kommun

Botkyrka är en mångsidig och mångkulturell kommun. Kommunen har en totalareal på 197 km och ligger mellan Stockholm och Södertälje drygt 20 minuter från Stockholm med bil, tunnelbana eller pendeltåg. Kommunen består av följande kommundelar: Alby, Fittja, Hallunda-Norsborg, Tumba, Tullinge och Vårsta-Grödinge.

I Botkyrka hittar du allt från natursköna miljöer som skog, sjöar och bevarade historiska platser till industrimiljöer och moderna miljonprogram, radhus-, villa- och centrumområden. Samt andra utpräglade storstads- och förortsmiljöer.

byggnad

Foto: Isabel Löfgren

Några mötesplatser och historiska miljöer

Lida friluftsgård

Lida Friluftsgård startade på 1930-talet och ligger vackert vid sjön Getaren 7 km söder om Tullinge. Idag naturreservat som erbjuder skidbacke och skidspår samt friluftsaktiviteter och bad. Lida Värdshus ritades av Ralph Erskine och stod färdig 1946. Lida kyrka invigdes 1957 och historien kring den går tillbaka till andra världskriget. Skogsmulle skapades för mer än 50 år sedan i den vackra naturen runt Lida. Ägs och drivs av Upplev Botkyrka AB.

Hågelby Gård

En av Sveriges vackraste folkparker i herrgårdsmiljö från början av 1900-talet vid sjön Aspen. Ägs och drivs av Upplev Botkyrka AB.

Mångkulturellt centrum

Ett forum och en mötesplats för forskning och konstnärliga uttryck kring migration och social och kulturell mångfald i Fittja. Erbjuder konferens och restaurang. Olika salar med plats för 15-90 personer. Ägs och drivs som kommunal stiftelse.

Folkets Hus i Segersjö/Tumba

Lokaler för dans, fest/bröllop, konferens, teater, studier, möte m m.

För tips om fler samlingslokaler i Botkyrka, se här.

Naturområden och naturreservat

Botkyrka har även flera fantastiska och historiska naturområden och naturreservat i sörmländsk stil.

Badhus och utomhusbad

Botkyrka har många fina utomhusbad i insjöar, sjöar och hav. I kommunen finns även två inomhusbad: Fittjabadet och Storvretsbadet.

Idrottsanläggningar

Botkyrka har ett stort antal idrottsanläggningar för alltifrån golf, ridning, skjutning, ishockey, racketsporter och givetvis fotboll.

Kringutrustning

Söker du bra och billig kringutrustning till din inspelningsplats? Lida friluftsgård hyr ut tält, podier, bord m m och kan transportera utrustningen inom kommunen. I kommunen finns även möjlighet att hyra containrar och byggfuttar.

Hogslaby

Botkyrka kommuns järnåldersby i . Området runt Hogslaby är rikt på kulturhistoriska lämningar och fornminnen. Belägen i Hågelby och drivs av kultur- och fritidsförvaltningen.

Kyrkor

Botkyrka kyrka är en stenkyrka från år 1176 som restes till minne efter S:t Botvid på helgonets föräldrajord. Dess koppling till S:t Botvid gjorde den till pilgrimskyrka under medeltiden med rika inventarier.

Säterier/herresäten

I Botkyrka finns t ex Norsborgs herrgård med sin fina 1700-talspark i engelsk stil, Sturehov med en välbevarad herrgård och Mariebergs säteri i Grödinge.

Miljonprogram

Från 1967-1974 flyttade 40 000 personer in i Botkyrkas nya omfattande miljonprogram i Hallunda, Slagsta, Fittja, Alby och Norsborg/Eriksberg.​

Kontakt
Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 november 2017
Bibliotek & kultur