Störningsinformation:
Eldningsförbud från torsdag 13 augusti kl. 12.
Dölj meddelande
Stäng meddelande

E-faktura till Botkyrka kommun

Från den 1 april 2019 ska ni som leverantör till Botkyrka kommun skicka oss e-faktura. Observera att PDF inte är ett godkänt format. Läs mer här om hur ni går tillväga för att skicka e-faktura till oss

I juni 2018 beslutade Riksdagen att anta lagen om e-faktura till följd av offentlig upphandling (SFS 2018:1277). Lagen innebär att alla inköp, oavsett värde, som görs till följd av upphandlingslagarna LOU, LUF, LUFS eller LUK ska faktureras med e-faktura. Inköp som görs av oss, Botkyrka kommun, ska därför faktureras med e-faktura.

Leverantörer med ramavtal som tecknats före den 1 april 2019 kan undantas krav om e-faktura om vi inte ställt krav på e-faktura i upphandlingen. Ett annat undantag gäller vissa sekretessfakturor som ibland behöver hanteras på särskilt sätt även framöver.

Kom även ihåg att ange vår BK-referens i fakturan (på formatet: BK12345678) för att fakturan ska nå rätt person i vårt interna fakturahanteringssystem.

Information till er som inte e-fakturerar

Om ni inte har ett affärssystem:

Använd vår fakturaportal via www.inexchange.selänk till annan webbplats. Det enda ni behöver då är en dator med internettillgång. Den webbaserade tjänsten är gratis för er att använda. Klicka på ”Anslut nu” för att skapa ett konto direkt på Inexchanges webbplats. Följ sedan anvisningarna för att komma igång och skicka er första e-faktura. På webbplatsen finns tydliga instruktioner. Där finns också en instruktionsfilm om hur det fungerarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

BK-nummer ska alltid anges i fältet för ”Ert referensnummer”. Fakturan ska alltid skickas som E-faktura även om andra alternativ finns i portalen.

Om ni har ett affärssystem:

Det finns ofta möjlighet att skapa e-faktura via befintliga affärssystemen/ ekonomisystem. Hör med er systemleverantör eller er redovisningsbyrå. Faktureringstjänster kan också köpas via vissa företag som komplement till befintligt systemstöd. Ni kan själva anlita en VAN-tjänst eller köpa till en enklare lösning som brukar kallas virtuell fakturaskrivare.

Information till er som kan e-fakturera

Botkyrka kommun kan ta emot fakturor via nätverket PEPPOL. För att skicka e-faktura till oss behöver ni ansluta er via ett företag som stödjer er e-fakturering via PEPPOL. Stäm av med er leverantör av ekonomisystem eller faktureringssystem om de kan sända via PEPPOL-nätverket.

Botkyrka kommuns PEPPOL-ID är 0007:2120002882. De format som Botkyrka kommun kan ta emot i PEPPOL nätverket är både PEPPOL-fakturan (PEPPOL BIS Billing 3) och Svefaktura.

Ni kan också skicka till vår VAN-tjänst med andra kommunikationssätt. Botkyrka kommun tar emot e-faktura i samma format som ovan också via Inexchange som är vår VAN-tjänst. Vårt parts-id är då GLN 7381036800004. Kontakta oss via e-post nedan för frågor kring anslutning om det skulle vara aktuellt.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 oktober 2019
Kommun & politik