Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Företagen i Botkyrka har skapat 1000 jobb på 5 år

Kommunstyrelsens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) talade under firandet på Café Anna Giertz vid Hågelby. Till höger står Kevin Ryan, vd för Tillväxt Botkyrka.

Kommunstyrelsens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) talade under firandet på Café Anna Giertz vid Hågelby. Till höger står Kevin Ryan, vd för Tillväxt Botkyrka. Foto: Martin Forsberg/Botkyrka kommun.

31 maj 2023

Näringsliv och företag

Under fem års tid har företagare i Botkyrka lyckats skapa 1000 jobb med hjälp av Tillväxt Botkyrka. Detta firades med tårta på Café Anna Giertz i Hågelbyparken.

Tillväxt Botkyrka startade 2018 med syftet att skapa 1000 jobb på 5 år genom att erbjuda affärsutveckling, rekrytering och tillgång till specialistnätverk till Botkyrkas företagare. Trots pandemin, trots krig och trots lågkonjunktur har det lyckats.

”De öppnade dörrar för oss”

En av de som deltog under firandet är Freddy Pano, grundare och ägare av Södra Vanadistvätten i Tumba. Hans företag är ett av dem som anställt flest personer under de senaste åren. Freddy tycker att han fått mycket hjälp av Tillväxt Botkyrka.

– Vi har fått anställda genom dem, hjälp med myndigheterna, kommunen och med banken. Vi har kanske lite svårt att knyta kontakter. De öppnade dörrar för oss och det var jättebra. Vi har anställt över 50 personer under den här perioden.

Freddy Pano, grundare och ägare av Södra Vanadistvätten (till höger) tillsammans med sin kontaktperson Bengt Waldemarson som är affärsutvecklare på Tillväxt Botkyrka.

Freddy Pano, grundare och ägare av Södra Vanadistvätten (till höger) tillsammans med sin kontaktperson Bengt Waldemarson som är affärsutvecklare på Tillväxt Botkyrka. Foto: Martin Forsberg/Botkyrka kommun.

Kommunstyrelsens ordförande tackade företagen

Tillväxt Botkyrka ägs av Botkyrka kommun och kommunstyrelsens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) var också på plats under firandet i Hågelby.

– Det är fantastiskt kul att vara här och fira de här 1000 jobben. Men för mig handlar det inte bara om att fira utan om att tacka företagen för det här arbetstillfällena. För många Botkyrkabor har ju faktiskt fått ett nytt jobb att gå till. Jag vet att det gör stor skillnad i deras liv. Och det är viktigt.

”Många entreprenörer hinner inte med sin egen utveckling”

Men hur har det varit möjligt för Tillväxt Botkyrka att hjälpa företagen att skapa så här många arbetstillfällen? Enligt vd:n på Tillväxt Botkyrka, Kevin Ryan har det handlat om att söka upp de företag som skapar flest arbetstillfällen.

– Det är de som har mellan 5 och 50 anställda som genom sin tillväxt skapar flest arbetstillfällen. Ofta hinner dessa entreprenörer inte med sin egen utveckling. Vårt team av konsulter har jobbat nära företagarna med tre saker: affärsutveckling, rekryteringsstöd och att öppna upp nätverk.

Tillväxt Botkyrka hjälper alltså företagarna med en plan för vad de vill åstadkomma, de hjälper till med att rekrytera medarbetare, och med att skapa ett nätverk runt företagaren så att hon eller han inte ska vara så isolerad.

­– Det gör det möjligt för företagaren att komma i kontakt med andra duktiga personer som kanske gjort resan förut, säger Kevin Ryan.

Samira Ibrahim (till vänster) fick hjälp att få ett jobb av Saide Hanna som är rekryterare på Tillväxt Botkyrka.

Samira Ibrahim (till vänster) fick hjälp att få ett jobb av Saide Hanna som är rekryterare på Tillväxt Botkyrka. Foto: Martin Forsberg/Botkyrka kommun.

Samira fick jobb genom Tillväxt Botkyrka

En person som fått hjälp att få ett jobb är Samira Ibrahim. Hon var tidigare arbetslös i tre år och kom i kontakt med Saide Hanna som är rekryterare på Tillväxt Botkyrka. Efter en tid hörde Saida av sig till Samira och undrade om hon ville ha ett jobb som lokalvårdare på Frans Bagare i Norsborg.

– Saide blev kontaktperson mellan mig och arbetsgivaren och hon följde med mig på min första intervju. Hon hjälpte mig med tips på hur man gör en bra intervju. Hon har ringt mig flera gånger och frågat om jag trivs. Hon är med mig och stödjer mig. Hon är en väldigt snäll person, säger Samira Ibrahim.

Klippte bandet för ytterligare 1000 jobb

Tillväxt Botkyrka har fått förnyat förtroende från Botkyrka kommun och kommer att fortsätta i ytterligare 5 år med att utveckla kommuns företag. På Hågelby klippte Freddy Pano ett band för ytterligare 1000 jobb som ska skapas under de kommande fem åren.

Det här är Tillväxt Botkyrka

Tillväxt Botkyrka är ett kommunalt bolag som drivs i samarbete med Tillväxt Stockholm, in ideell stiftelse skapad av en grupp investerare som vill bidra till jobbskapande i områden med hög arbetslöshet enligt den så kallade ”Tillväxtmodellen”. I Tillväxt Botkyrkas styrelse sitter representanter från kommunen, näringslivet och arbetsförmedlingen.

Läs mer om Tillväxt Botkyrka på tillvaxtbotkyrka.se

Andra har även läst