Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Det myllrar av konstnärer i Uttran

01 september 2023

Uppleva och göra

Missade du årets konstrunda i Uttran i slutet av augusti? Misströsta inte! Här får du chansen att träffa några av alla Botkyrkakonstnärer som ställde ut och ta del deras sprudlande kreativitet och flera av konstverken.

En kvinna poserar med sin egengjorda konst.

Under ett tält i Suzanne Kalliomäkis trädgård ställer Chris Dahlström ut sin keramik.

För femtonde året i rad (med uppehåll under pandemiåren) har konstnärer som bor längs sjön Uttran, i området med samma namn, bjudit in till en konstrunda i sina hem och trädgårdar.

Några har skapat konst i många år, andra har gått rundan tidigare år och blivit så inspirerade att de själva börjat skapa och nu ställer ut.

Många vill vara med

– Vi har en kö av utställare som vill vara med, säger Lena Morge som är styrelseledamot i konstföreningen och bland annat ansvarar för marknadsföring och ekonomi.

– Gästutställarna erbjuds plats i något av hemmen hos oss som bor i Uttran men sen ett par år tillbaka får flera av dem hyra in sig i Folkets hus för att få möjlighet att ställa ut.

Och intresset fortsätter att växa. Nu hoppas konstnärerna att få använda Folkets hus stora lokal nästa år för att kunna ta emot alla som vill vara med.

Kaffe och våfflor fyller på trötta ben

För att hitta just det du vill se på rundan, lägger Uttrankonstnärerna ut en karta på sin webbplats med alla utställningsadresserna tydligt utmärkta.

Konstnärerna som ställer ut i sina hem är spridda på en sträcka på flera kilometer. En del besökare går, andra cyklar eller kör bil. Ett trevligt inslag under helgen är de caféer som konstnärerna öppnar i sina hem och trädgårdar. Där kan du fika och vila benen för att sedan botanisera vidare i den stora variationen av alster.

I år fanns förutom en stor mängd måleri, glas och keramik även knyppling, läderarbete, samiskt hantverk, musik och tittskåp.

”Gästutställarna från Stenvägens dagliga verksamhet gör storverk i det tysta!”

Deltagare på Stenvägens dagliga verksamhet, en kommunal daglig verksamhet för vuxna med förvärvade hjärnskador och olika funktionshinder har varit gästutställare hos Berit Almér i hennes hem på Övrasjövägen i nio år. Här har de ställt ut och sålt hantverk, mestadels produkter i fusat glas gjort i verksamhetens egna glasugn.

– Deltagarna från Stenvägens dagliga verksamhet gör storverk i det tysta! De håller till under Storvretens vårdcentral och är väl värda ett besök. De gör jättefina saker till rimliga priser. Nästa år firar de 10 år hos mig som utställare, säger Berit Almér som själv ställer ut foto och konsthantverk.

Drivved från sjön blir vackra ramar

Suzanne Kalliomäki, som bor allra längst ut på konstrundan öppnade sitt hem och sin trädgård den här helgen för att visa sin egen och flera gästutställares konst. Överallt på väggarna hängde fotokonst med naturmotiv.

Många av dem är fotade med makroobjektiv, ett objektiv som förstorar så mycket att man kan se det som ögat annars kanske inte uppfattar.

Suzanne berättar hur det hela började:

– Jag jobbade som forskningsingenjör i Lund och undersökte mänsklig vävnad i mikroskop. Där under mikroskopet växte en helt ny värld fram och då väcktes tanken på om detta skulle gå att återskapa i naturen. Några år senare köpte jag en kamera med makroobjektiv och gick ut och började fota.

Nästa alla foton har Suzanne tagit i sitt närområde som ligger mellan två naturreservat, Ensta Ö och Vinterskogen. Inte nog med det. Under en städdag i området hittade Suzanne drivved på botten av sjön Uttran, alldeles intill strandkanten. ”Förmodligen virke från gamla bryggor som sjunkit till botten”.

Hon började göra ramar av drivveden till sina tavlor. Och med sitt konstnärsöga har hon parat ihop delar av ved som samspelar med motivet i fotona.

I Suzannes hem och trädgård kunde besökarna i år också njuta av glaskonst av Susanne von Mentzer, keramik av Chris Dahlström och Ulla Otterstadh och betongskulpturer av Else-Marie Kovacs. Många av besökarna som tog sig ända hit, längst ut på rundan, gick därifrån med glada miner och några med inslagna konstverk i famnen.

Folkets Hus förlänger rundan

I Folkets Hus i Segersjö alldeles intill Uttran huserade åtta utställare. Strax innanför ingången stod Eva Svensson från Huddinge. Hon pratade med silversmeden Reinhard König samtidigt som hon snurrade på en silverring som hon funderade på att ”unna sig”.

– Jag är här för smyckena, sade Eva. Jag har fått ett halsband med en ängel av mina barn som Reinhard har gjort. Jag älskar halsbandet och har det på mig varje dag. Nu är jag här och har hittat den här underbara ringen som jag kanske slår till på.

Systrarna Lena och Jenny Winkler ställde ut sina tavlor. Båda två tecknade mycket när de var barn och nu har de båda sen några år måleri som fritidsintresse.

– Jag tycker om att måla kvinnoansikten, vackra ansikten, berättade Jenny som hade en stor mängd alster utställda. På några av tavlorna har figurerna pratbubblor med underfundiga budskap.

Intill Lena och Jenny ställde Vanja Moore Briones ut små figurer som hon sytt och broderat på och som placerats i små askar. Alla med tänkvärda budskap. Vanja gör också tittskåp i trä som hon kallar längtansskåp.

Snart börjar planeringen för nästa års konstrunda. Håll utkik mot slutet av augusti 2024 och unna dig en konstupplevelse av stora mått. Och det på hemmaplan!

Om Uttrans konstrunda

Så började det: Efter ett öppet hus i Uttran julen 2007 hos keramikern Eva Berglind och möbelsnickaren Bosse Ekman från Levide Snickeri, fick en av de besökande Uttranborna, modisten Inger Weiheden, idén att starta en konstrunda för konsthantverkare och konstnärer i Uttran, där de kunde visa sina arbeten. Hon kontaktade sina konstnärliga vänner, Kerstin Thorburn och Inger Weiheden och ryktet spred sig. 2008 startade den första konstrundan.

Drivs idag av: Lokala konstnärer som har sin bostad på postadress 147 63 Uttran.

Finns här: Konstrundan sträcker sig från Folkets Hus i Segersjö till Norrbyvretsvägen 33 i Uttran – en sträcka på cirka 3,5 km med en del sidospår på båda sidorna av Vattravägen som delar Segersjö och Uttran.

Besöks av: Runt 4–500 personer varje år.

Antal utställare 2023: 30 utställare varav 18 gästutställare.

Här kan du: Njuta av den natursköna platsen, besöka konstnärer i deras hem och titta på och köpa konst, lyssna på livemusik, fika på något av caféerna som utställarna öppnar i sina trädgårdar.

Andra har även läst