Störningsinformation:
Vattenläcka i Tumba - nu åtgärdad
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Gymnasiestudier för vissa ensamkommande unga

Här får du information om hur Botkyrka kommun följer beslutet om ny möjlighet för uppehållstillstånd för vissa vuxna som kom till Sverige som ensamkommande barn och har drabbats av långa handläggningstider.

Migrationsverket har information om lagen för dig som ansökerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Regler för uppehållstillstånd finns på Migrationsverkets webbplats.

Studera inom vuxenutbildningen

När du har beviljats uppehållstillstånd för gymnasiestudier och är folkbokförd i Botkyrka kommun kan du söka till vuxenutbildningen som har antagning fem gånger om året.

Under tiden du är tillståndssökande men inte har fått beviljat uppehållstillstånd kan du inte studera inom vuxenutbildningen.

Studie- och yrkesvägledning

Du kan få stöd att hitta rätt utbildning och skola genom att kontakta studie- och yrkesvägledare på den skola som du gått i tidigare.

Har du inte gått i skola genom vuxenutbildningen kan du kontakta vuxenutbildningens studie- och yrkesvägledning: telefon 08-530 617 90, e-post vagledare@botkyrka.se eller besöksadress Gröndalsvägen 20, Tumba.

Studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig med information om hur du söker folkhögskola och studiebidrag från Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Information om studiebidrag för dig som är flykting finns på CSN:s webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Studera inom gymnasieskolan

När du har beviljats uppehållstillstånd för gymnasiestudier och är folkbokförd i Botkyrka kommun kan du söka till gymnasieskolan. Antagning till gymnasieskolan sker under våren. Du kan också söka restplatser under augusti.

Under tiden du är tillståndssökande men inte har fått beviljat uppehållstillstånd har du rätt till gymnasiestudier om du påbörjat dem innan du fyllt 18 år och inte avslutat dem eller är utskriven.

Studie- och yrkesvägledning

Du kan få stöd att hitta rätt utbildning och skola genom att kontakta studie- och yrkesvägledare på den skola som du gått i tidigare.

Ekonomiskt bistånd

Under tiden du söker om uppehållstillstånd kan du i vissa fall ha rätt till ekonomiskt bistånd. Har du ett beslut från Migrationsverket, ”inhib gym” och rätt till LMA-ersättning*, kan du söka ekonomiskt bistånd.

När du har fått beviljat uppehållstillstånd och påbörjat dina studier ska du i första hand söka studiebidrag från Centrala studiestödsnämnden, CSN

*LMA = lag om mottagande av asylsökande.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 december 2019
Omsorg & stöd