Störningsinformation:
Eldningsförbud från torsdag 13 augusti kl. 12.
Dölj meddelande
Stäng meddelande
Äldre man och kvinna i cykelrickshaw. Foto

Foto: Tobias Fischer

Cykla med äldre

Vill du sprida glädje, träffas över generationsgränsen och få lite motion på köpet? Ta en härlig cykeltur med några av de äldre på Botkyrkas vård- och omsorgsboenden. Här kan du anmäla dig som förare.

Botkyrkas vård- och omsorgsboenden har två cykelrickshaws för äldre – en på Tumba vård- och omsorgsboende och en på Tornet vård- och omsorgsboende i Norsborg. Med cykeln kan du som medborgare eller anhörig ta med de äldre på cykeltur – ett trevligt sätt att umgås där du ger den äldre möjlighet att komma ut och se nya miljöer.

Hur fungerar cyklarna?

Cyklarna har plats för en förare och en (max två) passagerare. En liten elmotor gör det enklare för dig som förare och innan första turen får du en kortare utbildning hur cykeln fungerar. Det finns hjälmar att låna för dig och din passagerare, och för passageraren finns säkerhetsbälte och filt.

När och var kan man cykla?

Cyklarna kan bokas måndag till fredag kl. 8–15.45. Tillsammans med den äldre kan du uppleva omgivningarna kring boendet eller ta en lite längre tur på någon fin cykelväg. Kanske stanna till vid ett kafé eller cykla förbi platser där den äldre bott eller arbetat tidigare. Bara tillgången till bra cykelväg och vad du och den äldre orkar och vill sätter gränsen. Innan cykelturen har du kontakt med boendet för att se vad som är möjligt.

Vad krävs för att bli cykelförare?

För att cykla med de äldre måste du först bli godkänd som cykelförare och få en utbildning i hur cykeln fungerar. Du behöver också ha en egen olycksfallsförsäkring och skriva under en ansvarsförbindelse som du får av äldreomsorgen i samband med utbildningen. Som cykelförare måste du vara över 18 år.

Kontakt
Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 september 2018
Omsorg & stöd