Stäng meddelande

Så skulle Fittja se ut om unga tjejer fick bestämma

3d bild över Fittja centrum som tjejerna vill att det ska se ut

Gestaltningen av Fittja centrum är gjord med FN:s Block by Block-verktyg som bygger på dataspelet Minecraft.

”Planera en stad för tjejer och den fungerar för alla.” Det är grundtanken för stadsplaneringsprojektet Urban Girls Movement. Projektets halvtidsutställning finns nu att se i Botkyrka kommunhus, i fritidsgården Fittja Pulsen och på medborgarkontoret i Fittja centrum.

Pojektet Urban Girls Movement syftar till att förbättra flickors och unga kvinnors uppväxtvillkor i snabbt växande urbana områden, genom feministisk stadsplanering. Tjejer och kvinnor drabbas oftast hårdast av ojämn resursfördelning, förtryck och social exkludering. Feministisk stadsplanering är ett sätt att minska klyftorna och skapa bättre förutsättningar för unga tjejer men även för andra grupper i samhället genom en positiv stadsutveckling som främjar hälsa och jämlikhet.

Sedan hösten 2018 har en grupp Botkyrka-tjejer arbetat på förslag för hur man vill att Fittja centrum ska se ut och vilka verksamheter man vill att det ska finnas där. Tjejerna jobbar tillsammans med bland andra arkitekter, landskapsarkitekter och forskare.

Projektet leds av tankesmedjan Global Utveckling och Botkyrka kommun.

Här kan du se en 3D-modell över hur Fittja centrum kan se utlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 april 2019