Störningsinformation:
Eldningsförbud från torsdag 13 augusti kl. 12.
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Årets kultur- och idrottsstipendiater

BIld på Edin Jusuframic som är mottagare av årets Kulturstipendium.

Edin Jusuframic är mottagare av årets Kulturstipendium.

Det här är årets mottagare av Botkyrkas kultur- och idrottstipendier. De delas ut till personer som betyder mycket för Botkyrkas kultur- och idrottsliv.

Utmärkelserna delas ut på den årliga kultur- och idrottsfestivalen Vi är Botkyrka, den 25 augusti 2019 klockan 14.30. Platsen är Hågelbyparken.

Kultur- och fritidsnämnden i Botkyrka har vid kultur- och fritidsnämndens sammanträde den 21 maj 2019 tagit beslut om vilka som tilldelas:

• Botkyrkas idrottstipendium (30 000 kronor) = Damlaget i Falcao futsal Club
• Botkyrkas kulturstipendium (30 000 kronor) = dansaren och koreografen Edin Jusuframic
• Botkyrkas barn- och ungdomskulturpris (10 000 kronor) = Gülse Capan

Botkyrkas stjärnor (5 000 kronor vartdera priset, det betyder att om är det 2 pristagare så delar de på summan.)
Ung idrottare - Faseeh Choudhary och Samiallah Khalil
Ung idrottare - Edessa Noyan
• Botkyrkas lirare - Erika Nylund och Ricky Landgraff
• Botkyrkas ledare - Larissa Samasonok
• Botkyrkas eldsjäl - Matteo Mulle Adam
• Botkyrkas kreativa föreningsentreprenör - Amadou Samake

Botkyrkas idrottstipendium 2019 går till damlaget i Falcao futsal Club

Motivering
Falcaos futsaldamer har dominerat på damsidan i den växande sporten futsal i flera år. I mars 2019 vann de SM-guld för andra året i rad genom att besegra Umeå IK i finalen inför ett fullsatt Botkyrkahallen. Flera av spelarna från laget är även uttagna i det svenska futsal damlandslaget.
Vi sidan av de sportsliga framgångarna är spelarna i Falcao futsal Club förebilder genom att stimulera unga tjejer i att börja spela futsal, genom att delta som ledare i Samba Cup, där över hundra tjejer från Fittja/Alby/Hallunda/Norsborg deltar varje år.

Zeynep-Isabella-Amanda-Sarah-Maria-Sandra-Elin-Sibel-Nazanin-Susan-Daniela-Diala och ledarna Luciano-Jonathan-Sirin-Janne - ni är fina representanter för idrotten i Botkyrka och ni är värda att uppmärksammas.

Botkyrkas Kulturstipendium 2019 går till dansaren och koreografen Edin Jusuframic

Sammanfattning om stipendiet
Botkyrka Kulturstipendium har delats ut sedan 1970. Stipendiet stödjer och uppmuntrar kulturell verksamhet och kulturella insatser som haft eller bedöms få betydelse för kommunens invånare. Det kan vara arbets- eller projektstipendium för pågående eller planerat arbete. Det kan också vara meritstipendium till person eller grupp som har gjort uppmärksammade insatser inom kulturens område.

Motivering
Edin Jusuframic är idag en av Sveriges populäraste dansare, ofta anlitad av landets främsta koreografer till olika scenproduktioner. Från ungdomsåren i Alby har resan gått genom Complete Dance Crew, roller i koreograf Benke Rydmans uppmärksammade föreställningar, utmärkelser som Årets Mellodansare och nu senast som koreograf med den första egna koreografin med premiär på Hangaren Subtopia i Alby. Platsen valdes med omsorg. Edin är en varm glädjespridare och hans personliga dansresa är en inspirerande förebild för unga i Botkyrka.

Botkyrka Barn- och ungdomskulturpris 2019 går till Gülse Capan

Sammanfattning om Botkyrka Barn- och ungdomskulturpris
Botkyrka Barn- och ungdomskulturpris har delats ut sedan 1997. Priset uppmärksammar och stödjer barn- och ungdomskulturella verksamheter och insatser riktade till barn och ungdomar i Botkyrka. Priset kan ges till en grupp eller en person som har gjort särskilda insatser inom kulturområdet.

Motivering
”Jag tror på vår generation och jag vet att vi kommer att lyckas!” Orden är Gülses. Gülse Capan har, sedan hon var liten, varit med i flera projekt för att göra Alby till en bättre plats och visa den goda sidan av Alby. Hon har tillsammans med vänner arbetat fram ungdomsfestivalen This is Alby och engagerat sig i ”Höj din röst Norra B” för att höja valdeltagandet i området. Gülse är även studiecoach och tränare för yngre barn därför att hon vill se andra ungdomar i Botkyrka lyckas.


Kultur- och fritidsnämnden utser åtta pristagare till Botkyrkas stjärnor 2019

Prissumman är 5000 kronor per pris. Ibland delar två personer på summan.

Ung idrottare - Faseeh Choudhary och Samiallah Khalil

Motivering
Samiallah och Faseeh har utvecklats snabbt från nybörjare till elitspelare inom cricketsporten. Båda två spelar i Alby Cricket Club i elitserien och representerar Sverige i cricketens ungdomslandslag, där de bland annat del-tagit i VM-kval med stor framgång.
De kom båda som unga flyktingar till Sverige från Afghanistan och har genom idrotten funnit en väg in i samhället. Nu är de elitspelare och goda förebilder genom att vid sidan om spelarkarriärerna leda ungdomslag inom Alby Cricket.

Ung idrottare - Edessa Noyan

Motivering
Edessa är en ung och lovande basketspelare i Botkyrka basket. Hon har nått framgångar med sitt lag i flera nationella basketcuper och blir ofta utsedd till matchens lirare. Edessa brinner för basket och delar gärna med sig av sin kunskap som ledare i föreningens yngre ålderskullar. Med sin ödmjukhet och talang för basketsporten så är hon en värdig stipendiat som årets Unga idrottare.

Botkyrkas lirare - Erika Nylund och Ricky Landgraff

Motivering
Erika och Ricky spelar handboll i både IFK Tumbas representationslag och finns med i Härs& Tvärs som är ett handbollslag för ungdomar och unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. I Härs & Tvärs får alla spela handboll efter sina egna förutsättningar med tre ledord: Gemenskap, Glädje och Utveckling. Ricky och Erika deltog i Sverigelaget från Botkyrka som guld i Special Olympics Summer World Games 2019 Abu Dhabi. Tack vare sin förmåga att sprida livsglädje genom idrotten är Ricky och Erika Årets lirare i Botkyrka.

Botkyrkas ledare - Larissa Samasonok

Motivering
Larissa är 60 år, ledare för tre tjejlag i Botkyrka basket och har egen bakgrund som elitspelare med meriter från bland annat Litauens basketlandslag. Med sitt engagemang för social utveckling och sin kunskap inom idrotten så utvecklar hon både människor och talangfulla idrottare. Larissa är en stark anledning till att basketsporten fått ett starkt fäste bland unga tjejer i de norra kommundelarna de senaste åren.

Botkyrkas eldsjäl - Matteo Mulle Adam

Motivering
Mulle brinner för det han gör. Han har från barnsben varit aktiv i fotbollsföreningar i Botkyrka. I dagsläget är han involverad för Stockholm Södra Fotboll som styrelseledamot och ledare för barn och ungdomslag i den snabbt växande föreningen Stockholms Södra FF, samt huvudtränare för Fittja IF:s herrlag som han fört från div 6 till toppen av div 4. Mulle är en otroligt positiv förebild som inspirerar unga killar och tjejer att genom idrotten välja en positiv väg i livet. ”Helt enkelt världens bästa ledare”, som en av nomineringarna beskrev det.

Botkyrkas kreativa föreningsentreprenör - Amadou Samake

Motivering
Amadou har i flera års tid på eget initiativ haft gratis träningscamp för ungdomar i Storvreten. Han håller i löpning, utegym- och fotbollsträning utan kostnad för deltagarna och med sociala medier som marknadsföringskanal. Utöver träningen fungerar Amadou som mentor och kamratstödjare till flera av ungdomarna. Sedan 2018 har träningscampen bedrivits inom IFK Tumbas satsning på socialt idrottsarbete, Tumba United. Syftet med Tumba United bidra till att stärka den sociala sammanhållningen i lokalsamhället Tumba i allmänhet och i Storvreten i synnerhet.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 maj 2019