Störningsinformation:
Eldningsförbud från torsdag 13 augusti kl. 12.
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Skolklasser deltar i projekt om samhällsutveckling

Elever från Kassmyraskolan presenterar sitt projekt

Elever från Kassmyraskolan presenterar sitt projekt som de också prisades för.

För tredje året medverkar Botkyrka i ett internationellt skolprojekt, FLL, med betoning på forskning och teknik i en laborativ lärmiljö. I år har elever arbetat utifrån temat ”City Shaper” som handlar om stadsplanering och det offentliga rummet. Höstens projekt manifesteras med en eventdag lördag 9 november där klasserna presenterar sina resultat i utställningar och med robottävlingar klasserna emellan.

Projektets syfte är att på ett kreativt sätt väva in forskning och teknik i modern undervisning. Det bygger på ett annorlunda undervisningsupplägg där eleverna själva måste hitta frågeställningar och undersöka innan de kan hitta lösningar.

I höst har elever från årskurs 1–9 på Broängsskolan, Kassmyraskolan, Björkhaga skola, Rikstens skola och Eklidsskolan medverkat i projektet. Utgångspunkten har varit att undersöka och hitta lokala lösningar som en del i samhällsutveckling. Bland resultaten finns idéer kring skräpinsamling, vattenrening, byggnader för hemlösa, nya smarta hotell och skolutbyggnad.

Teknikdelen har omfattat programmering av robotar. Här har eleverna övat på att jobba i lag, samarbeta, kompromissa, felsöka och hitta lösningar på problem, säger Björn Benbasat, digital strateg på utbildningsförvaltningen.

Under utbildningsförvaltningens eventdag på Xenters yrkeshögskola i Tumba fick Botkyrkas skolklasser tävla mot varandra och mot skolor från andra kommuner. Globalt medverkar 100 länder och över 300 000 elever i tävlingsmomentet och så småningom väntar världsfinaler.

Utbildningsförvaltningen ser det som positivt att undersöka olika lärmiljöer och undervisningsmetoder. Robotmatcherna väcker dessutom stort intresse och knyter ihop projektet på ett lekfullt sätt, säger Björn Benbasat.

Fakta: FFL (FIRST Lego League) har tagits fram som ett projekt i undervisningsmiljö av stiftelsen FIRST, For Inspiration and Recognition of Science and Technology.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 november 2019