Störningsinformation:
Fortsatt hög vattenförbrukning
Dölj meddelande
Stäng meddelande

”Alla barn i Botkyrka har rätt att få vara barn"

Tre glada barn håller om varandra.

Alla barn i Botkyrka har rätt att få vara barn och att få ha en bra barndom. Det säger Botkyrkas egen barnombudsman Ewa Hollén.

Botkyrka kommun fick nyligen besök av Sveriges barnombudsman Elisabeth Dahlin. Hon var här för att tala om FN:s barnkonvention som blir lag den 1 januari. För barn i Botkyrka kommer detta att innebära att deras rättigheter stärks.

– Lagen måste följas. Det är viktigt att kommuner gör en bedömning av vad som är barnens bästa i alla åtgärder som berör barn, sa Elisabeth Dahlin under sitt föredrag på Tumbascenen den 10 december­­.

Sveriges barnombudsman var inbjuden till Botkyrka av vår egen barnombudsman Ewa Hollén. Hon arbetar för att alla barn och ungdomar i Botkyrka behandlas på ett bra och rättvist sätt. Botkyrkas barnombudsman arbetar för att barns rättigheter ska tas tillvara i kommunen. Ewa hjälper både barn, ungdomar och vuxna i frågor som rör dem.

– Alla barn i Botkyrka har rätt att få vara barn och att få ha en bra barndom. Det är viktigt att vi har med oss barns rätt att vara barn och barns rätt att få göra sin röst hörd när vi till exempel planerar för vilka fritidsaktiviteter vi ska erbjuda eller när vi planerar för nya bostäder, säger Ewa Hollén.

Sveriges barnombudsman Elisabeth Dahlin och Botkyrkas egen barnombudsman Ewa Hollén.

Sveriges barnombudsman Elisabeth Dahlin och Botkyrkas egen barnombudsman Ewa Hollén.

Att barnkonventionen blir lag innebär att frågor som handlar om barns rätt kommer att kunna prövas i domstol. Ewa Hollén menar att kommunen måste blir bättre på att låta barn komma till tals och påverka beslut.

­– Vi gör mycket bra med och för barn, men nu ska vi bli ännu bättre. Vi behöver bland annat utveckla fler forum där vi lyssnar på barn för att kunna ta tillvara deras kloka åsikter.

Mer information om barnkonventionen hittar du här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här kan du läsa mer om Botkyrkas barnombudsman.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 december 2019