Störningsinformation:
Fortsatt hög vattenförbrukning
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Njut av våren i Botkyrkas parker

Blåklintparken i Hallunda

Blåklintparken i Hallunda

Njut av vårvädret i någon av kommunens fina parker. Här finns spännande lekredskap för barnen, bänkar att sitta på och möjlighet att träffa andra samtidigt som det går att hålla lämpligt avstånd.

I Botkyrkas parker pågår arbete året runt. På vårkanten säkerhetsbesiktas också alla parker för att kontrollera att parken är säker och om något behöver repareras eller fixas. Ibland är det däremot större arbeten som pågår. 2018 rustades Blåklintparken i Hallunda upp ordentligt. Det blev bland annat nya lekredskap, studsmatta, sittplatser och nya rabatter med blommor. Många besökare har uttryckt att de tycker att parken blev finare och känns tryggare efter upprustningen.

Sofia Didrik

Sofia Didrik

Jag tänkte att aktivitetsplatsen i Blåklintsparken en plats som lockar till att aktivera sig på något sätt. Mina fördomar var att unga tjejer ville ha en plats bara för sin åldersgrupp, men det visade sig att workshopsdeltagarna gärna såg att även föräldrar och barn i alla åldrar för en tryggare milö, säger Sofia Didrik, landskapsarkitekt.

Trygga parker

Förutom att se till att lekredskapen är hela och säkra är det viktigt att känna sig trygg i parken. Till exempel är många buskar nerklippta så att det går att se sig om i parken. Det ska inte finnas buskage som kan vara obehagliga att gå igenom eller förbi. Det är också viktigt att parken har bra belysning.

Parker för alla

Alla ska känna sig välkomna i Botkyrkas parker. Därför försöker vi göra så att parkerna passar både barn och vuxna, ungdomar och pensionärer. Vi vill också att både killar och tjejer känner att parkerna är till för dem. I den nya parken Fittjahöjden finns det lekutrustning för både små och stora barn men det finns också grillar, bord och bänkar där hela familjen kan sitta och njuta av varma sommarkvällar. Precis som i Blåklintsparken går det att koppla sin mobiltelefon till högtalare i parken och spela musik. Känner du för en pingismatch kan du låna racket och boll på biblioteket. Vill du hellre träna själv kan du göra det parkens utegym.

Samarbete för fina parker

För att skapa parker och hålla dem fina krävs mycket arbete. Kommunens landskapsarkitekter på samhällsbyggnadsförvaltningen utformar parkerna och ta fram innehållet i dem. Det kan ta flera år från beslut om att en park ska byggas till dess att parken står färdig. Det krävs utredning, planering, dialog med medborgarna, upphandlingar och byggande. När parken väl är klar så behöver den underhållas för att hållas säker och fin. Det ser förvaltarna till.

Det är spännande, roligt och utmanade att utveckla parker och lekplatser, så våra medborgare har en bra utemiljö att spendera sin fritid i med sina vänner och familj. Medborgarnas synpunkter hjälper oss att se vilka behov och önskemål det finns av upprustning och förbättring, säger Pia Skog, förvaltare.

Hitta en park nära dig

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 maj 2020