Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Statsminister och skolminister på besök i Botkyrkas förskolor

30 april 2024

Skola och förskola

Förskolan Humlan i Fittja stod igår, måndag, värd för att visa hur Botkyrka arbetar språkutvecklande med våra yngsta medborgare. Både statsminister, Ulf Kristersson och skolminister Lotta Edholm, var mycket imponerade och framhåller Botkyrka som förebild.

Statsminister Ulf Kristersson och skolminister Lotta Edholm besöker barnen på förskolan Humlan i Fittja. Barnen Sarya och Sumaya visar en aktivitet som handlade om de vårtecken de har sett i sitt närområde.

Statsministern och skolministern besökte barnen på förskolan Humlan i Fittja, för att ta del av hur Botkyrkas framgångsrika språkutvecklande arbete på våra 42 förskolor ser ut i praktiken.

Statsministern framhöll att det är avgörande med goda kunskaper i svenska språket för att främja integration i samhället. I samband med med besöket på förskolan presenterade regeringen i en pressträff två förslag som de planerar gå fram med som särskilt uppmärksammar förskolans roll i samhället och för ett barns utveckling. Det ena är Obligatorisk språkförskola och det andra är Språkkrav för förskolepersonal. I det sistnämnda ligger Botkyrka i framkant då språktester infördes redan år 2020.

Rektor Mirja Marsden Carlberg, biträdande rektor Quiroz Soledad och pedagogen Gabriela Varas Stancovich tog emot besöket och berättade om det språkutvecklande arbetet i Botkyrkas skolor, som går som en röd tråd genom alla skolformer, från förskola, grundskola, till gymnasiet.

Ministrarna gavs övergripande inblick i hur metodiskt Botkyrka arbetar med språkutveckling på olika nivåer utifrån barnens behov. I Botkyrkas förskolor duschas barnen i svenska språket från tidig ålder, vilket har stor betydelse för ett barns förutsättningar att sedan lyckas i skolan. Barn växer upp under olika förhållanden och förskolan är en viktig del i att ge barn möjligheter att utveckla sitt språk. Arbetet är långsiktigt och metodiskt med aktiviteter, arbetssätt och lärmiljö utifrån barnens behov.

Statsministern och skolministern hälsades välkommen av glada och nyfikna barn som var ivriga att visa vad de lär sig på förskolan.

Kul och intressant att få besöka en förskola med höga ambitioner och som tar sitt uppdrag på allvar, varje dag. Att gå i förskola gör skillnad och är en både mänsklig och ekonomisk investering för alla, säger statsminister (M) Ulf Kristersson.

Statsminister Ulf Kristersson på förskolan Humlan i Fittja tillsammans med barnen Ousman och Mohamed som visar vad de skapat på förskolan.

Botkyrkas förskolor i framkant

Botkyrkas förskolor är sedan tidigare uppmärksammade för vårt arbete med språktester för medarbetare. Vid nyrekrytering av personal till förskolan ingår, sedan 1 juli 2020, ett språktest som en obligatorisk del av rekryteringsprocessen. Ett godkänt resultat på språktestet är en förutsättning för att man ska erbjudas en tjänst. Detta gäller oavsett vilken tjänst en söker (barnskötare, förskollärare, kökspersonal, administratör, biträdande rektor, rektor).

Förskolan har ett stort kompensatoriskt ansvar för att stötta barnen och hjälpa dem att utveckla rika språkkunskaper. För att lyckas med detta behöver vi säkerställa att alla barn i Botkyrkas förskolor får möta personal som har goda kunskaper i det svenska språket.

Andra har även läst